За два місяці війни в Україні рф подвоїла прибутки від продажу енергоносіїв в ЄС

За два місяці війни в Україні рф подвоїла прибутки від продажу енергоносіїв в ЄС

Подвоєння доходів країни-агресора від продажу викопного палива в ЄС дозволило путінському режиму виграти від зростання цін навіть при скороченні обсягів. Пише The Guardian.

Згідно з аналізом руху суден та вантажів, проведеним Центром досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), росія отримала близько 62 млрд євро від експорту нафти, газу та вугілля за два місяці з початку вторгнення.

Для ЄС імпорт становив близько 44 млрд євро за останні два місяці, порівняно з приблизно 140 млрд євро за весь минулий рік, або приблизно 12 млрд євро на місяць.

Отримані дані демонструють, як рф продовжує отримувати вигоду зі свого контролю над енергопостачанням Європи, навіть у той час, як уряди намагаються запобігти використанню владіміром путіним нафти і газу як економічної зброї, - зазначає видання.

Попри те, що експорт з рф скоротився через війну та санкції, домінування країни як джерела газу означає, що припинення поставок тільки підвищило ціни, які й так були високими через обмежену пропозицію, сказано в статті. При цьому, за даними CREA, постачання сирої нафти з рф в іноземні порти впали на 30% за перші три тижні квітня порівняно з показниками січня та лютого до вторгнення.

Але найвищі ціни за російські нафту і газ, означають, що доходи росії, які практично безпосередньо надходять російському уряду через державні компанії, зростають, попри санкції та обмеження на експорт.

росія фактично зловила ЄС у пастку, де подальші обмеження призведуть до подальшого зростання цін, що дозволить їй зберегти свої доходи, попри всі зусилля урядів ЄС, - йдеться у статті.

Лаурі Міллівірта, провідний аналітик CREA, зазначив, що гроші підтримують військові зусилля путіна, і єдиний спосіб вивести з ладу його воєнну машину – це швидко відмовитися від викопних видів палива.

Експорт викопного палива є ключовим фактором, що сприяє існуванню режиму Путіна та багатьох інших держав-ізгоїв. Імпорт енергоносіїв, що триває, - це головний пролом у санкціях, накладених на росію. Кожен, хто купує це викопне паливо, є співучасником жахливих порушень міжнародного права, що здійснюються російськими військовими, - сказав він.

Нагадаємо, що "Треба вийти зі стану переляку і шоку": Партика розповів про повернення реклами на ТБ. 

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Loading...
Load next