Під час головування в ЄС одним із пріоритетів Чехії буде повоєнне відновлення України

Під час головування в ЄС одним із пріоритетів Чехії буде повоєнне відновлення України

Одним із пріоритетів Чехії в період її піврічного головування в ЄС (з 1 липня) буде повоєнне відновлення України, заявив 21 травня журналістам чеський прем'єр Петро Фіала. Про це пише «Інтерфакс-Україна».

Бажання нашого уряду – щоб у період чеського головування в ЄС одним із пріоритетів стало повоєнне відновлення України, що, природно, передбачає і мирну ситуацію в цій країні, – заявив Фіала після закінчення засідання експертів при президенті країни Мілоші Земані, у якому прем'єр брав участь.

За словами Фіали, учасники засідання обговорили ситуацію в Україні, питання енергетичної безпеки, інші економічні проблеми, а також питання підвищення витрат на оборону до необхідних в НАТО 2% ВВП.

Своєю чергою поразка російської федерації у війні, яку вона веде проти України, дозволить країні-загарбниці переосмислити себе, оновитися та існувати в "інакшому вигляді".

У цьому впевнений радник глави Офіса президента Михайло Подоляк, про що сказав в інтерв'ю "Настоящему времени".

Вважаю, що поразка російської федерації - це головне завдання світової спільноти з точки зору лікування російської федерації. Парадоксальна думка? Тобто якщо ми хочемо зберегти таку країну, як росія, ми хочемо зберегти суспільство, хочемо дати можливість цій цивілізації й надалі розвиватися - то, напевно, необхідно, щоб вона програла, переосмислила себе і вже в іншому вигляді існувала, - зазначив він.

Заявив, що в такому випадку країна-агресорка зможе, напевно, "більше інтегруватися в сучасну гуманістичну цивілізацію, гуманістичну спільноту, в якій Україна перебуває".

На його думку, для російського суспільства важливо, щоб рф зазнала поразки в цій війні - як і вся ця істерія і пропаганда. Тоді росія зможе оновитися зсередини й прийти до якогось інакшого суспільного консенсусу, за якими правилами треба жити.

Нагадаємо, раніше Подоляк вчергове відкинув всі ультиматуми рф.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next