Туреччина планує створити командний центр по вивезенню зерна з українських портів

Туреччина планує створити командний центр по вивезенню зерна з українських портів

У Стамбулі мають намір створити командний центр по вирішенню проблеми вивезення українського зерна із заблокованних портів. Спільно працювати над розв'язанням завдання будуть Україна, рф, Туреччина та ООН. Завдяки цьому механізму 20 млн тонн українського зерна може бути доставлено на світові ринки.

Про це повідомляє турецька агенція Anadolu Agency. Офіційних коментарів жодна із названих сторін не давала.

Повідомляється, що в ООН було підготовлено дорожню карту для вирішення глобальної продовольчої кризи. А її деталі обговорюватимуться найближчими днями на чотиристоронній нараді за участю представників України, росії, Туреччини та ООН.

На чотиристоронній зустрічі будуть розглянуті такі питання, як маршрут, страхування та безпека судів та особливо розмінування у регіоні,— інформує турецька агенція.

Джерела в дипломатичних колах повідомили, що путін та Зеленський позитивно оцінили співпрацю щодо створення зернового коридору. Очікується, що території навколо портів у Чорному морі будуть розміновані, а запаси зерна безпечно потраплять на зовнішні ринки.

Своєю чергою на мережі залізниці України навантажено 9 млн 152 тис. т вантажів у травні. Про це розповів заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов під час онлайн-наради із представниками зернового ринку 2 червня, передає УкрАгроКонсалт.

Що ж до зернових, то їхнє навантаження минулого місяця становило 1 млн 303 тис. т. Це майже на 100 тис. т більше, ніж у квітні.

Трохи зросли і обсяги середньодобового навантаження: до 42 тис. т (проти 41 тис. т у квітні). У деякі дні обсяг навантаження фактично дорівнює минулорічним обсягам, проте зберігається тенденція до скорочення навантаження у вихідні.

На експорт у травні перевезено 807 тис. т. Із них через сухопутні прикордонні переходи транспортовано 616 тис. т. Ще 191 тис. т вивезено за допомогою портів.

Серед прикордонних переходів лідерами за обсягами експорту є такі станції:

  • Ізов (до Польщі) — 151 тис. т;
  • Вадул-Сірет (до Румунії) — 80 тис. т;
  • Батьово (до Угорщини) — 79 тис. т.

Також в Укрзалізниці розповіли про зростання передачі вагонів із зерновими вантажами. Цей показник збільшився на 45 вагонів упродовж травня.

Нагадаємо, раніше в ООН повідомляли, що у світі голодуватимуть 218 млн людей через блокування українських портів.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next