Мінагро закликає до розблокування приватизації спиртзаводів

Мінагро закликає до розблокування приватизації спиртзаводів
Це потрібно для переробки та зберігання зернових.

Міністерство аграрної політики та продовольства закликає народних депутатів України підтримати у другому читанні та в цілому законопроєкт №7451, який розблоковує процес приватизації і дозволяє підприємцям створити нові виробництва та гарантувати продовольчу безпеку держави в найближчій перспективі.

Про це йдеться у зверненні Мінагро, передає ПравдаТУТ News.

Українським аграріям терміново потрібен доступ до інфраструктури зберігання та переробки зернових, яку можуть забезпечити об’єкти державних підприємств – комбінати хлібопродуктів (КХП) та спиртзаводи (активи ДП “Укрспирт” та концерну “Укрспирт”). Бізнес готовий інвестувати в запуск виробництва, переобладнання підприємств та випуск продукції з високою часткою доданої вартості. Для цього потенційні інвестори повинні отримати активи у приватну власність.   

Зазначено, що через блокаду ворогом Чорноморських портів в Україні накопичилося понад 20 млн тонн зернових та олійних культур врожаю 2021 року, які не змогли експортувати. Через те, що цьогорічний врожай складе близько 50 млн тонн зернових, це зробить питання зберігання зерна критичним.

До жовтня поточного року українські аграрії матимуть нестачу складських потужностей у розмірі 10-15 млн тонн.

Зменшення наявної аграрної інфраструктури демотивує сільгоспвиробників проводити роботи в наступному аграрному сезоні. В результаті виникнуть високі ризики системної кризи аграрної галузі, що позначиться як на експортних можливостях України, так і на національній продовольчій безпеці.

Міністерство закликає до пошуку нових можливостей для переробки та зберігання зернових, а також створення продукції з доданою вартістю. А державні спиртові активи  мають підведені інженерні комунікації та потужності для швидкого запуску виробництв з переробки зернових на спирт для технічних та хімічних потреб.  

Таким чином, отримавши ефективного приватного власника, державні КХП налагодять переробку зерна, зможуть насичувати внутрішній ринок такими готовими товарами, як крупи, макарони та пластівці, а також експортувати їх на зовнішній ринок.

Нагадаємо, у Туреччині анонсували нові переговори щодо «зернового коридору».

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Захист ринку від імпорту: міністр аграрної політики заявив, що Україна має вийти на виробництво 8 млн тонн молока у рік Захист ринку від імпорту: міністр аграрної політики заявив, що Україна має вийти на виробництво 8 млн тонн молока у рік
Раніше стало відомо, що прибутки виробників молока у 2021 році знизилися на 14%
У Мінсоцполітики повідомили про зростання прожиткового мінімуму
Водночас буде змінено сферу його застосування
В Україні проведуть перевірку усіх АЗС
Щорічно Україна втрачає мільярди через діяльність нелегальних АЗС. Тому в країні візьмуться за нелегальні заправки і перевірити кожну з них.
Loading...
Load next