Чи встигне Україна підготуватися до опалювального сезону під час війни

Чи встигне Україна підготуватися до опалювального сезону під час війни

В Україні йде активна підготовка до опалювального сезону 2022–2023, який може бути найскладнішим за всю сучасну історію нашої країни.

Як повідомив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов в інтерв'ю "Економічній правді", підготовка до опалювального сезону та відновлення пошкоджених об’єктів йде за встановленим графіком.

Упевнений, що після провалу на фронті ворог програє й енергетичну війну, — заявив міністр.

Він повідомив, що зараз команда міністерства інспектує пошкоджені об’єкти ЖКГ у регіонах. Також проходять зустрічі з мерами міст, де є централізоване опалення, щодо підготовки до опалювального сезону.

За словами міністра, дві третини регламентних робіт з підготовки до опалювального сезону вже виконані. Відновлюється пошкоджена інфраструктура.

Через російське вторгнення постраждали 327 об’єктів сфери теплопостачання. Це 316 котельних, 10 ТЕЦ і 1 ТЕС. Зараз відновлені вже 156 котельних, які знаходяться на більш безпечних територіях. Для ремонту інших заготовлені всі необхідні матеріали. Також великий процент запланованих робіт становить відновлення дахів та вікон. Цим планують зайнятися у вересні.

Є ключові об’єкти, стан яких, в наслідок пошкоджень, не дозволяє здійснювати теплопостачання. Це Кременчуцька, Чернігівська та Охтирська ТЕЦ. Ми розуміємо, що наповнення місцевих бюджетів в умовах війни не дозволяє громадам вирішити ці завдання самостійно у необхідні терміни, — повідомив Олексій Чернишов.

Тому після аналізу стану об’єктів та визначення переліку робіт, уряд прийняв рішення про виділення 286 млн грн на їх часткове відновлення.

Міністр наголосив, що у найближчих планах не йдеться про повну реставрацію об’єктів. Лише про відновлення спроможності теплопостачання до початку опалювального сезону.

З точки зору дефіциту фінансових ресурсів і загрози нових ударів — це найбільш раціональний підхід. Що мається на увазі? Наприклад, на Охтирській ТЕЦ гроші підуть на відновлення водогрійного котла, на Чернігівський — трансформатора та турбогенератора. Повний ремонт адмінбудівель поки що не на часі. Головне – дати людям тепло, – підкреслив він.

Також з резервного фонду були виділені кошти на закупівлю критично необхідного мобільного обладнання. Планують закупити газові та твердопаливні пересувні котельні та дизель-генератори до них, а також дизельне пальне.

Основна мета — компенсувати потреби у тепло- і водопостачанні у разі руйнації стаціонарних об’єктів на час їх відновлення. Замість пошкоджених існуючих котельних на час ремонту будуть підключати мобільні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що росія краде в України природні ресурси на десятки трильйонів доларів.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Посівна у воєнний час: аграріям спростили доступ до пального і пестицидів Посівна у воєнний час: аграріям спростили доступ до пального і пестицидів
Посівна в Україні через холодну погоду зсувається на кінець березня, а в деяких областях — навіть на першу декаду квітня. Це дасть змогу аграріям краще підготуватися до виходу в поле, повідомив Лещенко.
У випадку війни з Росією, економіка ЄС дуже постраждає, — ексглава МВФ У випадку війни з Росією, економіка ЄС дуже постраждає, — ексглава МВФ
Від зростання цін на енергоносії та продукти харчування до економічних санкцій і шкоди, завданої інвестиційній довірі, наслідки можуть бути далекосяжними, але їх важко оцінити кількісно.
Loading...
Load next