Чинний тариф на електроенергію покриває лише 28% витрат - НКРЕКП

Чинний тариф на електроенергію покриває лише 28% витрат - НКРЕКП

Чинний тариф на електроенергію для населення покриває лише 28% витрат на її виробництво, доставку до споживачів та податків.

Про це повідомляє НКРЕКП, пише ExPro.

За розрахунками регулятора, ринкова ціна на електроенергію для кінцевих споживачів (у тому числі – побутових) є значно вищою за фіксовані ціни для побутових споживачів та на сьогодні становить понад 5,5 грн/кВт-год. 

У НКРЕКП пояснили, що ринкова ціна складається з:

  • середньозваженої ціни купівлі-продажу електроенергії на ринку «на добу наперед» за квітень 2023 року – 2,81 грн/кВт∙год (без урахування податку на додану вартість);
  • тарифу на послуги з передачі з 01.04.2023 – 0,43 грн/кВт∙год (без урахування податку на додану вартість);
  • середньозваженого тарифу на послуги з розподілу електричної енергії для другого класу напруги з 01.04.2023 – 1,32 грн/кВт∙год (без урахування податку на додану вартість);
  • середньозваженого тарифу на послуги постачальника універсальних послуг – 0,115 грн/кВт∙год (без урахування податку на додану вартість);
  • податку на додану вартість (20 %).

Тарифи на електроенергію для населення наразі становлять 1,44 грн/кВт-год (при споживанні до 250 кВт-год на місяць) та 1,68 грн/кВт-год (у випадку споживання більше 250 кВт-год на місяць)

Водночас, середньозважена фіксована ціна на електричну енергію для населення становить 1,56 грн/кВт год (з урахуванням ПДВ), - вказують в Нацкомісії.

Нагадаємо, Рф тримає у Чорному морі один ракетоносій із вісьмома «Калібрами»

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
"Нафтогаз" назвав ціну річного тарифу на газ в Україні "Нафтогаз" назвав ціну річного тарифу на газ в Україні
У "Нафтогазі" назвали фіксований річний тариф на газ який діятиме для українського населення вже з 1 травня. Зокрема усі клієнти цієї компанії протягом 2021 року платитимуть за газ ціну в 7,96 гривні за кубометр.
Loading...
Load next