Президент підписав закон про реформу корпоративного управління у держкомпаніях

Президент підписав закон про реформу корпоративного управління у держкомпаніях

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава».

Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Президент підписав закон, який визначає правила корпоративного управління державними підприємствами. Це дозволяє вивести корпоративну реформу на новий рівень і масштабувати роботу, яка триває уже 8 років. Це також важливий сигнал для інвесторів, який доводить, що Україна діятиме за зрозумілими для цивілізованого світу правилами, - зазначила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко.

Закон передбачає, що уряд розробить Політику державної власності. Це стратегічний документ, який визначає, з якою метою держава володіє підприємствами, які компанії є стратегічними і їх важливо залишити у держвласності, а які - передати на приватизацію.

Для стратегічних компаній акціонер з Мінфіном встановлюватиме вимоги через листи-очікування з показниками рентабельності, ліквідності та платоспроможності.

Наглядові ради будуть вирішувати, як виконати ці показники. Крім того, наглядові ради зможуть призначати та звільняти керівників компанії. Створюється система внутрішнього контролю; замість ревізійних комісій будуть ефективні інструменти: комплаєнс, управління ризиками, внутрішній аудит.

Уряд натомість має розробити та затвердити порядок оцінки діяльності наглядових рад та процедуру визначення винагород. Також закон передбачає чіткий перелік підстав та процедуру звільнення членів наглядових рад.

У Мінекономіки наголосили, що ухвалення закону є частиною євроінтеграційного процесу та програми з МВФ. Закон наближає Україну до стандартів ОЕСР та збалансовує їх з вимогами воєнного часу.

Нагадаємо, Президент Угорщини підписав протокол ратифікації членства Швеції у НАТО

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні набув чинності закон про електронні трудові книжки: що змінилось В Україні набув чинності закон про електронні трудові книжки: що змінилось
Внаслідок набуття чинності цього закону Україна має поступово відмовлятися від паперових трудових книжок.
Пільгове розмитнення "євроблях": Зеленський підписав відповідні закони Пільгове розмитнення "євроблях": Зеленський підписав відповідні закони
Президент Володимир Зеленський учора, 12 травня, підписав закони про зміни до Податкового та Митного кодексів України щодо пільгового розмитнення автомобілів на європейських номерах, які повинні своєю чергою значно полегшити розмитнення.
У РНБО нарахували 13 олігархів: ймовірний список найбагатших осіб України У РНБО нарахували 13 олігархів: ймовірний список найбагатших осіб України
Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що розробляючи закон про деолігархізацію в Україні їм вдалось нарахувати 13 осіб, яких можна впевнено віднести до категорії олігархів.
Loading...
Load next