В Україні переробка соняшнику зросла до трирічного максимуму - експерти

В Україні переробка соняшнику зросла до трирічного максимуму - експерти

За оцінкою ІА «АПК-Інформ», у березні переробка соняшнику в Україні збільшилася до тримісячного максимуму - до майже 1,49 млн т (+9% до лютого; +10% до березня 2023 року).

Про це повідомила пресслужба агентства.

Загалом за 7 місяців 2023/24 МР в Україні було перероблено майже 9,3 млн т цієї олійної культури, що на 11% перевищило показник за аналогічний період попереднього сезону.

Також це стало максимальним обсягом для вересня - березня за останні три сезони, наблизившись до показника довоєнного періоду (9,6-10,5 млн т для вересня - березня).

Високим темпам переробки сприяє перш за все збільшення експорту соняшникової олії в поточному сезоні, який забезпечує відносно стабільна робота портів Одеси та Дунаю, - пояснили в АПК-Інформ.

Водночас, з огляду на нижчий урожай соняшнику в 2023 році проти довоєнного рівня, його запаси на початок квітня, за оцінкою агентства, становлять близько 4,5-5 млн т. Йдеться про залишки в аграріїв плюс уже законтрактовані обсяги у переробників. Це є мінімальним показником для останніх трьох сезонів.

Таким чином, загалом за сезон 2023/2024 років переробка соняшнику може становити близько 13,3-13,8 млн т, що поступається показнику попереднього сезону як мінімум на 4% і певною мірою буде залежати від ситуації на експортному ринку цієї культури.

На думку аналітиків, поступове налагодження експорту соняшнику до ЄС та знижене імпортне мито в Туреччині може посприяти збільшенню обсягів відвантаження цієї культури на зовнішні ринки, проте більш привабливий ціновий рівень внутрішнього ринку поки що буде стримувати таку тенденцію.

У цілому обсяги експорту соняшнику залишаються значно нижчими порівняно з минулорічними, внаслідок чого посилення конкуренції поки що спостерігається лише в південних областях, - зазначають експерти АПК-Інформ.

Крім того, більш стрімкому збільшенню експорту цієї культури перешкоджає надто складний режим отримання ліцензій на імпорт українського соняшнику в Болгарії.

Нагадаємо, Зеленський обговорив із Сирським та Умєровим ситуацію на фронті

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
У Мінсоцполітики повідомили про зростання прожиткового мінімуму
Водночас буде змінено сферу його застосування
В Україні проведуть перевірку усіх АЗС
Щорічно Україна втрачає мільярди через діяльність нелегальних АЗС. Тому в країні візьмуться за нелегальні заправки і перевірити кожну з них.
Loading...
Load next