Мінагрополітики прогнозує агроекспорт наступного сезону на рівні 60 млн т

Мінагрополітики прогнозує агроекспорт наступного сезону на рівні 60 млн т

Україна у 2024/25 МР може експортувати понад 60 млн т зернових та олійних культур і продуктів їх переробки.

Про це заявив т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, зазначають у міністерстві. 

Після двох років повномасштабної війни Україні вдалося вирівняти ринковий баланс виробництва та експорту основних агрокультур. Це стало можливим завдяки стійкості аграрних виробників та розвитку логістики. Нинішній маркетинговий 2023/2024 рік Україна завершує з кінцевими залишками сільгосппродукції на середньостатистичному рівні, як було до 2022 року. Наступного маркетингового року агроекспорт становитиме понад 60 млн т. І це свідчить, про те що Україна залишається гарантом світової продовольчої безпеки, — наголосив Тарас Висоцький. 

Прогнозується, що з нового врожаю виробництво зернових культур складе майже 56 млн т. З них пшениці — 21 млн т,  ячменю — близько 5 млн т, кукурудзи — 28,5 млн т.

Загальний експорт зернових прогнозується на рівні 43 млн т. Зокрема, пшениці — 15 млн т, ячменю — 2,5 млн т, кукурудзи — близько 25 млн т.

Виробництво олійних культур, за прогнозами, досягне 22 млн т. Зокрема, ріпаку очікується  4 млн т, соняшнику — близько 13 млн т. Сої прогнозується на рівні 5 млн т — і це буде рекордний показник в історії України.

Експорт олійних та продуктів їх переробки очікується у понад 17 млн т, — підсумували у міністерстві.

Нагадаємо, В Україну повернули тіла ще 254 полеглих оборонців

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next