Нацбанк встановив ліміт на перекази «з карти на карту»: деталі

Нацбанк встановив ліміт на перекази «з карти на карту»: деталі

Національний банк України з 1 жовтня 2024 року тимчасово запроваджує ліміт у 150 тисяч грн на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (P2P) задля боротьби зі злочинними переказами через картки підставних фізичних осіб.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

З 1 жовтня 2024 року Національний банк України тимчасово на пів року встановлює ліміт у 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (також відомі як P2P, C2С), - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що ліміт діятиме протягом шести місяців і стосуватиметься лише вихідних переказів за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

У Нацбанку зауважують, що обмеження не застосовуватиметься до рахунків волонтерів, які відповідають визначеним критеріям, та осіб з підтвердженими щомісячними доходами, що перевищують встановлений ліміт.

За даними регулятора, запроваджені обмеження не вплинуть на фінансову активність 98% банківських клієнтів, оскільки їхні щомісячні перекази не перевищують вказану суму.

Головною метою нововведення є мінімізація використання платіжної інфраструктури у протиправній діяльності, зокрема з використанням рахунків "дропів" – осіб, які за оплату передають реквізити своїх карткових рахунків третім особам для незаконних фінансових операцій.

За оцінками Нацбанку, через такі рахунки може проходити близько 200 млрд грн на рік.

НБУ також планує ряд додаткових заходів для боротьби з використанням ринку платіжних послуг у протиправних цілях, включаючи законодавчі зміни, створення реєстру скомпрометованих карток та посилення вимог до банків щодо виявлення нетипової поведінки клієнтів.

Нагадаємо, "Воюй або працюй": Уряд розглядає певні заходи для виведення ринку праці з тіні

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next