Справи Євромайдану: суд виніс перший реальний вирок "беркутівцям" за розгін мітингувальників

Справи Євромайдану: суд виніс перший реальний вирок "беркутівцям" за розгін мітингувальників
Шевченківський суд міста Києва оголосив вирок і засудив до трьох років позбавлення волі "беркутівців" Віктора Ейсмонта та Володимира Мохоня за розгін Євромайдану, який трапився в ніч проти 30 листопада 2013 року.

Чоловікам також заборонили обіймати посади в правоохоронних органах на три роки та засудили до стількох ж років в'язниці. Відповідне рішення оголосила суддя Шевченківського суду Києва.

Шевченківський суд сьогодні 14 червня 2021 року оголосив вирок у справі беркутівців Віктора Ейсмонта та Володимира Мохоня щодо подій розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Суд визнав їх винними у перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, вчинене групою осіб, що супроводжувалось нас ильством або погрозою застосування насильства, - повідомила суддя.

"Беркутівців" визнали винними за двома статтями - частиною 1 статті 28 - Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією та частиною 2 статті 365 - Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу Кримінального Кодексу України.

Щокрема, у Адвокатській дорадчій групі, яка займається справами потерпілих учасників Революції гідності повідомили, що суд також визнав "ексберкутівців" Ейсмонта та Мохоня винними у перешкоджанні мирним зібранням та службовому підробленні. Однак, звільнив їх від покарання через закінчення терміну давності.

Згідно вироку суду, Віктор Ейсмонт та Володимир Мохонь затримали потерпілого Максима Федяя біля стели на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року. Пізніше вони склали проти нього рапорт про адміністративне правопорушення, куди внесли неправдиві відомості, - зазначили у адвокатській групі.

Згодом Шевченківський суд повністю задовольнив цивільний позов потерпілого до Ейсмонта, Мохоня, Головного управління Нацполіції в Києві та МВС про відшкодування моральної шкоди у розмірі 400 тисяч гривень.

Нагадаємо, що у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності відбувся силовий розгін мирних мітингувальників спецпідрозділом "Беркут". За даними Генеральної прокуратури, всього під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року.

Читайте також
Розстріл Майдану: ОАСК поновив на посаді ексберкутівця Маринченка Розстріл Майдану: ОАСК поновив на посаді ексберкутівця Маринченка
Суд поновив на службі обвинуваченого в розстрілах на Майдані “беркута” Маринченка, який був обміняний в “ЛНР”.
Обвинувачені у викраденні активістів Майдану можуть вийти на волю Обвинувачені у викраденні активістів Майдану можуть вийти на волю
Обидва обвинувачені вже переховувались від органів слідства: один ㅡ кілька місяців, інший ㅡ 6 років.
Loading...
Load next