В Одесі під час розкопок виявили один із найбільших могильників жертв НКВС (фото)

В Одесі під час розкопок виявили один із найбільших могильників жертв НКВС (фото)
Майже у кожній могилі люди поховані у декілька прошарків. Однак, проводити розкопки дослідникам заважають силові кабелі, які, хаотично розкидані майже по всій території колишнього спецоб'єкту НКВС "Татарка".

В Одесі тривають роботи з розкопок на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги. Наразі археологи відшукали там 29 могильників з рештками загиблих українців, які є окремими ямами й де поховані жертви, яких розстріляли члени НКВС, повідомляє Український інститут національної пам'яті в соцмережі Facebook.

На сьогоднішній момент, лише після вивчення північно-західного сектору колишнього спецоб'єкту НКВС "Татарка" на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги в Одесі, знайдено щонайменше 29 могильників - окремих ям, де були поховані розстріляні одесити - жертви комуністичного терору, - йдеться у повідомленні.

Місце поховань вказав одеський історик Олександр Бабич, який знайшов у румунських архівах матеріали про масові розстріли та поховання НКВС біля Одеси у 1930-х роках: "за свідоцтвами, що зібрані дослідниками, а також за логікою поховань, могильники знаходяться навіть на території військової частини, що розташована впритул до полігону".

Наразі ж кількість жертв "червоного" терору підраховується, однак дослідники зазначають, що навіть зараз "можна вже стверджувати, що цей об'єкт (далеко не єдиний тільки в Одесі) - є одним з найбільших в Україні".

Згодом на цьому місці планують в майбутньому створити сквер-меморіал у пам'ять про померлих, а останки можуть перепоховати в іншому місці.

Читайте також
У Кривому Розі попрощались із загиблим на Донбасі Дмитром Товчигречкою У Кривому Розі попрощались із загиблим на Донбасі Дмитром Товчигречкою
У Кривому Розі оголосили день жалоби за загиблим на Донбасі 37-річним військовим Дмитром Товчигречкою, який пішов до війська три місяці тому й загинув внаслідок множинних уламкових поранень, які виявилися несумісними з життям.
Поховальна церемонія тривала тиждень: Таїланд передав посольству України прах посла Бешти (фото) Поховальна церемонія тривала тиждень: Таїланд передав посольству України прах посла Бешти (фото)
Посол України помер на острові Ко Ліпе на півдні Таїланду в ніч проти неділі, 30 травня. Зокрема за інформацією поліції Таїланду Бешта за попередньою версією помер від серцевого нападу.
Шар сягає 15-ти сантиметрів: на Одещині тисячі мертвих креветок викинуло на берег (фото) Шар сягає 15-ти сантиметрів: на Одещині тисячі мертвих креветок викинуло на берег (фото)
На берег Хаджибейського лиману, що під Одесою, викинуло тисячі мертвих креветок. Шар мертвих ракоподібних у деяких місцях досягає 15 сантиметрів.
Loading...
Load next