Рішення НАТО щодо України недостатнє — Дуда

Рішення НАТО щодо України недостатнє — Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда переконаний, що рішення НАТО щодо України є «недостатнім», але вона може стати повноправним членом Альянсу за декілька років.

Про це він заявив перед початком другого дня саміту Альянсу у Вільнюсі.

Рішення щодо України абсолютно недостатнє. Я сподіваюся, що через декілька років Україна буде повноправним членом НАТО, - сказав польський лідер.

За його словами, шлях України до НАТО після вчорашніх рішень є «зрозумілим». Водночас на сьогодні складно говорити про графік приєднання України до НАТО, оскільки потрібна єдність усіх країн Альянсу.

Складно говорити про членство України в НАТО вже завтра через війну, оскільки під час війни це неможливо з огляду на 5-ту статтю Вашингтонського договору про колективну оборону, - пояснив президент РП.

На його думку, дуже важливими рішеннями саміту є чітка декларація щодо прийняття України до НАТО в майбутньому, що Україна не повинна буде виконувати Плану дій щодо членства, а також створення Ради НАТО-Україна.

За словами президента РП, прийняття України до НАТО, без сумніву, значно би сприяло зміцненню східного флангу НАТО.

Це був би буфер, який відділяє нас від найбільшої на сьогодні загрози, якою сьогодні є росія, - зауважив Дуда.

Він додав, що прийняття до НАТО України - держави, яка, з одного боку, має велику територію і значні природні ресурси, а з іншого – армію з величезним бойовим досвідом, «без сумніву, в майбутньому було би дуже значним зміцненням як для НАТО, так і для Польщі».

Дуда зауважив, що зараз Польща є східним флангом НАТО, а після вступу України в Альянс «цей фланг значною мірою розтягнеться на схід».

Президент повідомив, що після саміту НАТО його результати будуть обговорені на засіданні Ради безпеки РП.

Нагадаємо, НАТО дасть Україні безпеку, Україна зробить НАТО сильнішим - Зеленський

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Пройде без України: Саміт НАТО відбудеться без участі країн-партнерів Пройде без України: Саміт НАТО відбудеться без участі країн-партнерів
Саміт Північноатлантичного альянсу запланований на 14 червня у Брюсселі, однак зустріч пройде у "вузькому колі". Тому Україна та інші країни-партнери не братимуть участі в обговоренні.
Під час візиту Зеленського до Польщі стало відомо коли обговорюватимуть вступ України в НАТО Під час візиту Зеленського до Польщі стало відомо коли обговорюватимуть вступ України в НАТО
Президент Володимир Зеленський під час сьогоднішнього візиту повідомив, що Польща підтримує вступ України до Євросоюзу і НАТО, а також суверенітет і територіальну цілісність України.
Loading...
Load next