На Одещині мобілізували чоловіка з епілепсією, він помер у військовій частині

На Одещині мобілізували чоловіка з епілепсією, він помер у військовій частині

Територіальний центр комплектації та соцпідтримки в місті Березівка на Одещині мобілізував чоловіка, який мав інвалідність з дитинства. Невдовзі після прибуття до військової частини він помер через напад епілепсії

Про це повідомив колишній державний член експертної групи Директорату громадського здоров'я МОЗ та профілактики захворюваности Павло Поламарчук.

Він зазначив, що місцевий військком Олександр Стахов самостійно погодив призов 29-річного Бориса у пришвидшеному режимі. Також, за його словами, мобілізацією займався майор, який особисто знав загиблого.

Активіст заявив, що рішення про мобілізацію Бориса ухвалили через те, що було необхідно "виконати поставлений план Генерального штабу Збройних Сил України". Він зазначив, що чоловік пройшов медкомісію за дві години, після чого одразу опинився у військовій частині.

Уночі того ж дня мобілізованого почало нудити. А на ранковому строю в Бориса стався напад, після чого він знепритомнів. Медичної допомоги, за інформацією Поламарчука, чоловікові не надали. Увечері у нього стався ще один напад, лікарі констатували смерть.

Інцидент виданню "Інтент" прокоментувала речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк. Вона зазначила, що документи про здоров'я та придатність Бориса до військової служби ТЦК отримав від працівників лікарні, де той проходив медкомісію.

Очільник Одеської ОВА Олег Кіпер відреагував на інцидент. Він зазначив, що як і суспільство, має багато запитань до службових осіб, які ухвалили рішення про мобілізацію Бориса. Водночас він зазначив, що як голова ОВА він має дочекатися результатів слідства та правової оцінки дій службовців Березівського ТЦК.

Я переконаний, що всі винні будуть покарані. Публічно. Співчуваю рідним і близьким Бориса. На жаль, цю непоправну втрату не компенсує навіть покарання винних, - написав він.

Спеціалізована військова прокуратура Одеської області розпочала розслідування. Прокурори перевіряють обставини мобілізації та надання меддопомоги Борису. Було порушено кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 КК України («умисне вбивство»), за фактом смерті 01.08.2023 о 22-й годині військовослужбовця однієї з військових частин Миколаївщини.

Крім того, Миколаївською спеціалізованою прокуратурою у сфері оборони Південного регіону розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 425 КК України щодо можливого недбалого ставлення до військової служби службових осіб медичної служби однієї з військових частин Миколаївщини, - зазначили в прокуратурі.

Нагадаємо, Суд не відсторонив від посади голову Тернопільської облради Головка

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next