Польща підписала початкову угоду зі США щодо будівництва першої АЕС

Польща підписала початкову угоду зі США щодо будівництва першої АЕС

Польща підписала початкову угоду з американською атомною групою Westinghouse щодо проєктування першої в країні атомної електростанції, яку вона розглядає як спосіб зміцнення енергетичної безпеки шляхом зменшення залежності від викопного палива.

Будівництво електростанції на півночі Польщі коштуватиме приблизно 23 мільярди доларів, а перший реактор запрацює у 2033 році, повідомляє агенція AFP

Варшава активізувала зусилля з розвитку атомної енергетики через вторгнення Росії в Україну та турбулентність світових цін на нафту і газ. 

Водночас багато країн ЄС виступають різко проти будівництва атомних електростанцій у Європі. До прикладу, Німеччина та Іспанія наполягають, що варто зосередитися на розвитку відновлюваних джерел. 

Сьогодні Польща відкриває нову сторінку в ядерній енергетиці. Подібно до того, як 20-е століття належало вугіллю та нафті, 21-е століття належить атому… Ми не можемо ризикувати стабільністю нашої енергетичної системи, стабільністю всієї нашої економіки, покладаючись на нестабільні джерела енергії, – сказав прем’єр-міністр Матеуш Моравецький на церемонії підписання контракту. 

Польща планує збудувати три атомні електростанції з трьома реакторами на кожній, які вироблятимуть близько 30 відсотків електроенергії.

Нагадаємо, На Одещині у степи повернули червонокнижних хомʼяків

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next