НАЗК зафіксувало 245 культурних об’єктів, вкрадених росіянами

НАЗК зафіксувало 245 культурних об’єктів, вкрадених росіянами

Національне агентство з питань запобігання корупції у межах проєкту “Війна і мистецтво” створило базу даних “Викрадена спадщина”. Станом на 19 жовтня уже вдалося зафіксувати 245 культурних об’єктів, які російські війська вкрали в Україні за час повномасштабної війни.

Про це повідомила пресслужба НАЗК.

Така база дозволить запобігти незаконній торгівлі предметами мистецтва та старовини.

Разом з культурними цінностями росія намагається вкрасти частину нашої історії.  Так, це воєнні злочини. Якщо сьогодні ми дозволимо загарбникам зруйнувати базові принципи захисту світової культури, яке насліддя ми залишимо наступним поколінням?  НАЗК, бувши впевненими, що тисячі людей в світі не готові прийняти нав’язаний РФ терор, у співпраці з Регіональним центром прав людини створили інструмент, що допоможе відновити справедливість.

Єдина база культурних цінностей, викрадених під час війни з українських приватних і державних колекцій  дозволить кожному  долучитися до цієї перемоги. Наше з вами спільне завдання – знайти кожен, вкрадений РФ маленький шматок культурної спадщини світу та повернути його, – сказав голова НАЗК Олександр Новіков.

Росія грабує та знищує українську культурну спадщину систематично ще з 2014 року, зокрема пам’ятки археології та музейні цінності. Викрадені культурні  цінності переміщуються територією РФ, стають частиною виставок, приватних колекцій росіян та предметами досліджень різних інституцій.

Як факт здійснення протиправних дій (розкопки, інженерні роботи), так і самі цінності, які крадуть росіяни,  використовуються у пропагандистських цілях РФ, зокрема для підживлення “русского міра”, демонструючи так звану “багату російську культуру”, – наголосили в НАЗК

Нагадаємо, На Вінниччині охоронець завдав ножові поранення напарнику через те, що він спав на роботі

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next