Мустафа Джемілєв отримав звання Героя України

Мустафа Джемілєв отримав звання Героя України

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв отримав звання Героя України. Відповідну нагороду - орден "Золота Зірка" йому вручив Президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. 

Щойно вийшли від Президента України, який вручив Мустафа Агʼа орден "Золота Зірка" у звʼязку з присвоєнням йому звання Герой України, найвищої відзнаки Української держави, - йдеться у повідомленні.

Сьогодні, 13 листопада, виповнюється 80 років всесвітньо відомому правозахиснику, багаторічному політичному в'язню радянських таборів, державному та політичному діячеві незалежної Української держави, народному депутату України III – IX скликань Верховної Ради України, Голові Меджлісу кримськотатарського народу у 1991 - 2013 роках, лідерові кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.

Народився Мустафа Джемілєв 13 листопада 1943 року у Криму під час німецької окупації. Після приходу радянських військ, 18 травня 1944 року, разом з усім кримськотатарським народом менш ніж піврічний Мустафа та його родина були депортовані радянською владою до Узбекистану.

В юнацькі роки Мустафа Джемілєв вступив в лави кримськотатарського національного руху, учасники якого боролися за право народу повернутися на свою Батьківщину – Крим.

У 1969 році він виступив одним із засновників «Ініціативної групи із захисту прав людини в СРСР», яка стала першою в СРСР незалежною громадянською організацією. Згодом 11 з 15 її членів було заарештовано та засуджено до різних строків позбавлення волі.

Мустафа Джемілєв – символ єднання кримськотатарського народу та його повернення на рідну землю. Він присвятив своє життя боротьбі з системою, за що провів 15 років у місцях позбавлення волі.

Після окупації Криму Росією Мустафа Джемілєв продовжує відстоювати права свого народу.

Кремлівський режим до 2034 року заборонив йому в’їзд до Криму.

Нагадаємо, Росія обстріляла авто з немовлям на Херсонщині

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next