Майже 20 тисяч чоловіків втекли з України від призову – ВВС

Майже 20 тисяч чоловіків втекли з України від призову – ВВС

З початку повномасштабного вторгнення росії майже 20 000 чоловіків покинули Україну, щоб уникнути призову. Втікачі нелегально перетинали кордон, зокрема, перепливаючи річки.

Про це повідомляє BBC.

Ще 21 113 чоловіків, які намагалися покинути країну, були спіймали українськими прикордонниками. Журналісти мали розмову з декількома чоловіками-втікачами, які виїхали за кордон до родини, навчатися чи просто заробляти на життя.

Що мені робити (в Україні)? Не всі воїни… не потрібно тримати всю країну під замком. Не можна збивати всіх разом, як це робили в Радянському Союзі, – сказав чоловік на ім’я Євген. 

Видання надіслало запити владі Румунії, Молдови, Угорщини, Словаччини та Польщі та дізналося, що з лютого 2022 року до 31 серпня 2023 року кордони з цими країнами нелегально перетнули 19740 чоловіків з України.

Більшість – 14 313 особи – намагалися перетнути кордон пішки або вплав, а решта 6800 покладалися на офіційні документи, отримані шахрайським шляхом, із зазначенням підроблених звільнень, таких як сфабриковані хвороби.

ВВС нагадало про корупцію у військкоматах, через яку президент Володимир Зеленський ухвалив рішення звільнити усіх обласних військкомів. Представник президента України в парламенті Федір Вениславський заявив, що ця проблема є серйозною.

Уряд усвідомлює, що це явище не є поодиноким і широко поширеним. Але, на жаль, я б підкреслив, що корупція дуже стійка. Все можливе, щоб кількість випадків корупції була мінімальною, — сказав він.

Вениславський також зауважив, що кількість чоловіків, які виїхали або намагалися виїхати, не вплинула на військові зусилля.

Я переконаний, що стійкість і готовність українців захищати свою незалежність, суверенітет і свободу становить 95-99%. Тих, хто намагається уникнути мобілізації, приблизно 1-5%. Вони точно не критичні для оборони України, – додав він.

Нагадаємо, Росія вже втратила 15 кораблів - речник ВМС

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next