Розвідка отримала доступ до секретних даних "Росавіації"

Розвідка отримала доступ до секретних даних "Росавіації"

Головне управління розвідки Міноборони України заявляє про успішну спецоперацію у кіберпросторі, внаслідок якої здобуто великий обсяг закритих документів структурного підрозділу Мінтранспорту РФ - Федерального агентства повітряного транспорту (Росавіація).

Про це повідомляє ГУР.

Згідно з повідомленням, вказане відомство відповідає за безпеку польотів та фіксує всі надзвичайні випадки під час використання російської авіації.

Серед отриманих внаслідок зламу та проникнення у ворожі інформаційні системи даних - перелік щодобових звітів "Росавіації" у масштабах всієї РФ за понад півторарічний період. Їхній аналіз свідчить, що сфера цивільної авіації Росії перебуває на межі колапсу, наголосили у розвідці.

Упродовж січня 2023 року в цивільній авіації Росії було зафіксовано 185 авіапригод. Близько третини кваліфіковані як інциденти різного рівня небезпеки. Лідером тут став російський ближньомагістральний літак “Сухой superjet” - 34 проблемні випадки.

За перші 9 місяців 2023 року в Росії задокументували 150 випадків технічних несправностей літаків. За аналогічний період 2022 року зафіксовано 50 таких інцидентів. Отже, зростання небезпеки польотів в Росії зросло втричі, зауважили у ГУР.

Найбільш проблемними місцями російської авіації залишаються двигуни і шасі, а також інші важливі елементи: гідросистеми, закрилки та програмне забезпечення.

Також Росія має серйозні труднощі з обслуговуванням бортів із великим нальотом. Через брак потужностей та спеціалістів у Москві намагаються переорієнтувати обслуговування літаків на Іран, де відповідні роботи здійснюють "кустарно", без відповідної сертифікації, ‒ заявили у ГУР.

Станом на березень 2022 року росіяни мали близько 820 цивільних бортів іноземного виробництва, і якщо на той час лише до 10% із них пройшли через несертифікований ремонт із застосуванням неавтентичних запчастин, то "нині через такий "сервіс" прогнали вже майже 70% авіапарку", повідомили у ГУР.

Гострий дефіцит запчастин призвів до так званого "авіаканібалізму", коли одні літаки розбирають для ремонту інших. Згідно з оцінкою наявних даних, до середини 2023 року в РФ пустили на "донорство" понад 35% повітряних суден.

Більшість радянських літаків Ан-2, станом на зараз, не можуть відірватись від землі, оскільки двигуни до них вироблялись у Польщі, але через санкції їх постачання припинене.

Крім того, лише впродовж січня 2023 року серед 220 суден Airbus, що є в Росії, зафіксовано 19 різних відмов. Зокрема в 9 літаках, які використовує "Аерофлот", зафіксовано 17 випадків задимлення. Із 230 літаків Boeing, які використовуються в Росії, зафіксовано 33 технічні відмови тих чи інших систем літака.

Не витримав умов російської експлуатації кожен сьомий бразильський Embraer, а їх в РФ налічується 21, підкреслили у ГУР. Ще у вересні 2022 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) позначила Росію червоним кольором, разом з Ліберією та Бутаном, що свідчить про вкрай високий ризик для безпеки польотів.

Аналіз характеру авіаційних інцидентів з отриманих документів вказує, що низка відмов, особливо пов’язаних з двигунами, шасі і механізацією крил, має системний характер. Тенденція свідчить, що сфера цивільної авіації в Росії "перебуває у зоні серйозної турбулентності з високим ризиком зірватись у круте піке, ‒ зазначили у ГУР.

Відповідна реальність - це прямий наслідок санкцій і найбільш болючими виявились:

  • заборона на постачання повітряних суден і запчастин до них;
  • повна відмова в технічному обслуговуванні і наданні послуг;
  • відмова в оновленні програмного забезпечення;
  • затримання російських повітряних суден за кордоном;
  • обмеження доступу до метеорологічної інформації для аеронавігації.

Нагадаємо, Німеччина передала Україні бронетранспортери та боєприпаси

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Заочний арешт спікеру рашизму: Соловйова за ґрати (відео) Заочний арешт спікеру рашизму: Соловйова за ґрати (відео)
Личаківський райсуд Львова задовольнив клопотання слідчого в особливо важливих справах ГСУ ДБР та обрав запобіжний захід Владіміру Соловйову – тримання під вартою.
Російських військових, які чинили звірства в Бучі, знову повертають в Україну Російських військових, які чинили звірства в Бучі, знову повертають в Україну
На 64-ту бригаду очікують «спеціальні завдання». Перше з них: залякування жителів населених пунктів України.
Loading...
Load next