США та Швеція підписали угоду про оборонну співпрацю

США та Швеція підписали угоду про оборонну співпрацю

Швеція у вівторок підписала з Вашингтоном угоду про оборонну співпрацю, яка надасть Сполученим Штатам доступ до всіх військових баз на території скандинавської країни, таким чином сприяючи зміцненню регіональної безпеки.

Про це повідомляє ABC News.

Угода була підписана в Пентагоні міністром оборони Швеції Полом Йонсоном і міністром оборони США Ллойдом Остіном, який заявив, що, додавши можливості шведських збройних сил до НАТО, "ми станемо ще сильнішими".

Йонсон наголосив, що угода "створить кращі умови для того, щоб Швеція могла отримувати підтримку від США у випадку війни або кризи".

Він також сказав шведській телерадіокомпанії SVT, що це не означає, що "всі 17 будуть використовуватися", але "там, де це найбільш важливо з військової точки зору, щоб мати можливість зберігати оборонне обладнання, наприклад".

Стратегічно важливий шведський острів Готланд у Балтійському морі розташований трохи більш як за 300 кілометрів від російського балтійського ексклаву Калінінграда. Сполучені Штати уклали аналогічну угоду з Норвегією у 2021 році і наразі ведуть переговори про таку угоду з членами НАТО Фінляндією і Данією.

Швеція та Фінляндія вирішили відмовитися від своєї багаторічної політики позаблоковості і подати заявку на членство в НАТО після повномасштабного вторгнення Росії в Україну минулого року. Фінляндія приєдналася до НАТО у квітні.

Нагадаємо, Росія вдосконалює безпілотники для ускладнення роботи української ППО - британська розвідка

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next