Володимир Зеленський: підсумкова пресконференція президента України

Володимир Зеленський: підсумкова пресконференція президента України

Президент Володимир Зеленський заявив, що військові запропонували йому на Ставці Верховного головнокомандувача додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей.

Про це він сказав на підсумковій пресконференції.

Це питання наших військових, главкома, Генштабу. Вони звернулися на рівні нашої Ставки щодо питання мобілізації. Питання дуже чутливе, я вважаю. Вони звернулися щодо захисту нашої держави і потенційних контрнаступальних дій. Вони запропонували мобілізувати додаткових 450-500 тисяч людей. Це дуже серйозна цифра. Я сказав, що мені потрібно більше аргументів... , - зазначив Зеленський.

Також, Зеленський назвав головні здобутки держави за рік:

Головний здобуток нашої держави – це "збережений жовто-блакитний прапор в нашій державі".

Жовто-блакитний прапор, який є в Україні, - це головна наша перемога. Це головне, що ми збережемо для наших майбутніх поколінь, - зазначив Зеленський. 

Другий важливий здобуток, за його словами,  – це історична перемога європейськості нашої держави і наближення до справедливості.  

Президент наголосив, що цей шлях до Євросоюзу Україна проходить з великою жертовністю. "Ми боремось за наше майбутнє самі, а не за те, що хоче обрати нам Російська Федерація. Історична перемога для України – це дуже серйозно. Ми пройшли дві хвилі – початок переговорів про вступ до ЄС і повномасштабна війна, – підкреслив він.

Глава держави висловив вдячність усім військоим, які зберегли Україну і дали можливість здобути історичну перемогу на шляху до ЄС.

Зеленський розповів про допомогу від партнерів.

Багаторічна, довгострокова допомога на різні цілі, говорить про те, що партнери нас не підведуть. Я впевнений в них, — Зеленський. Станом на 2024 рік стосовно грошей, що є точно: Бельгія — 1.7 млрд. Данія — 4.2 млрд. Корея — 2.3 млрд. Латвія, Литва, Нідерланди — сотні мільйонів. Норвегія — 7.5 млрд. Франція — 2 млрд. Німеччина — 8 млрд. Швеція — більше 500 мільйонів. Японія — багатомільярдна допомога, - заявив Президент

Зеленський висловив переконання, що Сполучені Штати не зрадять Україну.

І все, про що ми домовилися буде виконано. Мені здається, що я знайшов порозуміння з президентом США Джо Байденом та сенаторами. Питання лише в датах. Стосовно ЄС, я впевнений, що рішення стосовно 50 млрд євро буде прийнято, коли вони збиратимуться. Я впевнений, що знайдуться інші інструменти, аби отримати допомогу Євросоюзу, навіть в умовах блокування однією державою, - сказав Зеленський. 

Зеленський додав, що ніхто не знає відповіді, чи закінчиться війна у 2024 році. 

Навіть ті командири, які кажуть, що вона не закінчиться у 2024 році – вони не знають. Це діалог. Це думки. Війна, перемога, стагнація залежить від багатьох рішень, ризиків, напрямків. Але багато залежить від нас з вами. Якщо ми не втратимо нашу стійкість, наш дух. Можна жити зі скепсисом, то можна і країну... зі скепсисом. Я не готовий, і таких як я багато, не готовий віддати Україну, - сказав Зеленський.

Зеленський заявив, що ніколи не говорив з Віктором Орбаном про припинення вогню.

Іноді його політика не дружня до нас. У мене багато питань до нього. Орбан не дав нам можливість відчути дружні відносини до нас, особливо після початку війни, - заявив Зеленський.

В Аргентині я сказав Орбану: “Дай мені причину, чому ви не підтримуєте нас в ЄС”. Він не відповів. Я також запропонував йому офіційну зустріч. Думаю, наші сторони будуть працювати над цим".
 

Допомога від США буде скоро.

Я не впевнений, що політика США щодо України зміниться в разі перемоги Трампа, але лідер має вплив на суспільство. Якщо ж політика стане більш економною, то ці сигнали сильно вплинуть на хід війни в Україні, і точно не позитивно, - додав Зеленський.

Зеленський наголосив, що війна на Близькому Сході впливає на допомогу Україні. 

Це успіх Росії, вони досягли його на дипломатичному треку. Західні партнери почали вагатися, кому допомагати - додав Зеленський. 

Також він додав, що "ми визнаємо незалежний народ Ізраїлю і незалежний народ Палестини".

Але ми не можемо порівняти цю ситуацію з нашою війною. Окупація України Росією не починалась з терористичної атаки на Росію, —  наголосив президент.

Блокада наших кордонів — це не бізнес під час війни, це виживання.

Зрозумійте, у нас заблоковане Чорне море. У нас були проблеми зі Словаччиною, з Угорщиною, з Румунією, і тепер у нас проблема з нашим найближчим сусідом — Польщею.  Ми втратили сотні мільярдів доларів, ми втратили урожай. У нас заміновані поля, і фермери мене питають: а як вивезти те зерно, що є,  —  заявив президент.

Також він додав, що: "Нам не дали вивезти наше зерно. Це була політика урядовців, які програли. ЄС був проти цього блокування".

Румунія допомогла нам вижити, хоч там теж були страйки і проблеми. Ми побудували коридор через Румунію, ми побудували коридор через Чорне море, і Польща втратила на експорті".

Зеленський щодо НАТО: "нас туди не запрошують. Сигнали щодо якоїсь часткової участі — це, чесно кажучи, маячня". 

Ми жодного разу не отримували пропозицію долучитися до НАТО, від жодного з партнерів, — сказав Зеленський.

Зеленський про формулу миру: "перші п'ять пунктів пропрацювали в Мальті, другі п'ять будуть пропрацьовані у Швейцарії"

Нам треба зосередитися на історії з Україною, на формулі миру. Після подорожей до Америки і Європи увага повернулась до України. Ми підготуємо відповідний документ по формулі миру, і передамо його певним шляхом тій стороні. Якщо вона буде готова сприймати його — тоді ми зможемо вести перемовини. Поки що я не бачу від них. Я бачу тільки вбивство — прокоментував президент потенційні перемовини з Росією, ‒ додав Зеленський.

 Зеленський прокоментував відносини із головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. 

У мене робочі стосунки із Залужним. Він має відповідати за результати на полі бою. Питання не в особистостях. Держава Україна це не про особисте. Чекаю рішення від них щодо мобілізації. Чекаю дуже конкретних речей на полі бою. Хочу бачити деталі. Коли є деталі - є відповідь. 400 тис., 300 тис., 100 тис.? Все це потребує грошей, - сказав Зеленський.  

Президент запропонував бізнесу альтернативу — один фіскальний орган, який спілкуватиметься з бізнесом.

Подібний закон мав бути зареєстрований у Верховній Раді. Я знаю про тиск податкової, але в мене немає повноважень заборонити податковій ходити до бізнесу. Ми маємо жити за законами. Якщо в бізнесу є інші пропозиції — я відкритий до них, — прокоментував Зеленський утиски бізнесу правоохоронними органами.

Заявив заявив, що процес (обміну полоненими) ускладнено.

Процес уповільнився через причини з боку Російської Федерації. Трек відкриється. Зараз працюють над непоганою кількістю наших хлопців, яких дай бог вдасться повернути. Щодо дітей — їх небагато, але вдається повернути. Тут нам допомагає Катар, — заявив Зеленський.

Також він додав, "що стосується кримчан — тут нема за що подякувати міжнародним організаціям, вони не змогли нічого вдіяти. Я працював з президентом Ердоганом, він теж не зміг щось показати, полонених в Криму не вдалося повернути".

Ми працюємо з іншими країнами, такі як Швейцарія, щоб міняти наших полонених. На сьогодні це всі треки. Ми працюємо над тим, щоб їх стало більше, — прокоментував президент ситуацію з обмінами полонених, військових та цивільних.

Зеленський наголосив, що закон про мобілізацію жінок не підпише.

Що стосується молодших, то з 25 років, якщо всі аргументи будуть викладені — з цим я погоджусь, — прокоментував президент законопроєкт про мобілізацію.

Президент заявив, що позитивно ставиться до збільшення виробництва дронів і спеціальних підрозділів у збройних силах.

Щодо виробництва мільйона дронів в наступному році — ми зробимо — прокоментував  Зеленський вітчизняне виробництво дронів для Сил оборони.

Також Зеленський розповів про візит в Аргентину.

Латинської Америки в історії сучасної України замало, впливу й економічних відносин бракує. Латинська Америка була ближчою до радянської спадщини і до Росії. Прихід такої неординарної особистості як президент Мілей розвертає країну до нас, — прокоментував президент поїздку в Аргентину.

Також він додав, що "Україні буде цікава підтримка Еквадору, Парагваю, Уругваю. Я сподіваюсь, наші команди попрацюють, і урядовці зустрінуться".

Зеленський розповів про допомогу ВПО.

Зменшення допомоги для ВПО не буде. Щодо збільшення — підтвердити поки не можу. До кінця року це стане відомо, — повідомив Зеленський.

Нагадаємо, Дуда скликає Радбез Польщі на тему України

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next