Китай з Тайванем неминуче «возз’єднаються» - Сі Цзіньпін

Китай з Тайванем неминуче «возз’єднаються» - Сі Цзіньпін

31 грудня у своїй новорічній промові президент Китаю Сі Цзіньпін заявив, про неминуче “возз’єднання” КНР з Тайванем.

Тайванські президентські та парламентські вибори 13 січня відбуваються в період напружених відносин між Пекіном і Тайбеєм. Китай посилює військовий тиск, щоб відстоювати свої претензії на суверенітет над демократично керованим Тайванем, пише Reuters.

Китай вважає Тайвань своєю “священною територією” і ніколи не відмовлявся від застосування сили, щоб поставити його під контроль КНР, хоча Сі й не згадав про військові загрози у своїй промові.

Возз’єднання батьківщини є історичною неминучістю, — зазначив Сі Цзіньпін. — Земляки по обидва боки Тайванської протоки повинні бути пов’язані загальним почуттям мети та розділити славу відродження китайської нації, – додав він.

Минулого року Сі зазначив лише, що люди з обох боків протоки є “членами однієї сім’ї” і що він сподівається, що вони працюватимуть разом, щоб “спільно сприяти тривалому процвітанню китайської нації”.

Китай зробив особливий виняток щодо чинного віце-президента Лай Чін-те, кандидата в президенти від правлячої Демократичної партії Тайваню (DPP), який лідирує в опитуваннях громадської думки, заявивши, що він є “небезпечним сепаратистом”.

Управління Китаю у справах Тайваню заявило, що Лай “розкрив своє справжнє обличчя” як впертого “прихильника незалежності Тайваню” та “руйнівника миру через Тайванську протоку”.

Китайська Республіка залишається офіційною назвою Тайваню.

Лай заявив 30 грудня, що Китайська Республіка та Китайська Народна Республіка “не підпорядковуються одна одній”, формулювання, яке він і президентка Цай використовували раніше, що також розлютило Пекін.

Уряд Тайваню, який неодноразово пропонував переговори з Китаєм, відкидає претензії Пекіна на суверенітет і каже, що тільки жителі острова можуть вирішувати своє майбутнє.

Тайвань був однією з основних переговорів Байдена і Сі у Сан-Франциско.

Нагадаємо, Привітання українців з Новим роком від Володимира Зеленського

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next