У Туреччині пропонують відновити смертну кару за феміцид

У Туреччині пропонують відновити смертну кару за феміцид

Головний прокурор Верховного апеляційного суду Туреччини Бекір Шахін запропонував відновити смертну кару для винних у вбивствах жінок, заявивши, що винесення довічного ув'язнення з обтяжувальними обставинами в деяких випадках є недостатнім.

Про це він заявив в інтерв'ю CNN Türk.

На думку головного прокурора Туреччини, довічне ув’язнення за вбивство жінок не стримує інших від скоєння таких же злочинів.

Я вважаю, що покаранням для засуджених (за вбивство жінки. – Ред.) має бути смертна кара. Смертна кара має бути покаранням за деякі злочини. Людина, яка зарізала вагітну жінку, повинна бути засуджена до смертної кари, а не до довічного ув'язнення з обтяжувальними обставинами, – заявив Шахін.

Він водночас відмовився проводити зв’язок між злочинами проти жінок і виходом Туреччини зі Стамбульської конвенції Ради Європи, присвяченій протидії гендерно зумовленому насильству.

Вихід зі Стамбульської конвенції не має нічого спільного з вбивствами жінок. Вони відбуваються незалежно від договору, – сказав прокурор.

У Туреччині смертна кара фактично не застосовувалась із 1984 року. У 2004 році країна офіційно заборонила її в межах реформ, покликаних сприяти вступу до Європейського Союзу.

Феміциди й насильство проти жінок досі лишаються проблемою в Туреччині. За даними турецької неурядової платформи "Ми зупинимо феміцид", у 2023 році щонайменше 315 жінок були вбиті чоловіками в Туреччині, а ще 248 – померли за підозрілих обставин.

Нагадаємо, Напад росії на Україну: Протягом доби відбулось 44 бойових зіткнення

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next