Росіяни просувають наратив про неминучу поразку України, – дослідження ІМІ

Росіяни просувають наратив про неминучу поразку України, – дослідження ІМІ

Основним наративом російської пропаганди в грудні 2023 року став наратив про неминучу поразку України. На нього припадає 30% усіх згадок про Україну в росЗМІ.

Такими є результати дослідження ІМІ, яке охопило дев'ять популярних російських онлайн-медіа в грудні 2023 року.

Зокрема окупанти стверджують, що Україні критично бракує озброєння.

Далі йдуть наративи "розкол в українському суспільстві" та "Україна як розмінна монета", на ці меседжі припадає по 22,5%.

Так, російські пропагандисти переконують, що між президентом України Володимиром Зеленським і головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним є конфлікт, останнього можуть замінити на когось іншого, адже через високі рейтинги Залужного в ОП нібито побоюються державного перевороту.

10% усіх пропагандистських матеріалів Кремля спрямовано на переконання українців у тому, що конфлікт закінчиться перемовинами Росії й Заходу з втратою з боку України значної частини своєї території.

На думку експертки ІМІ Олени Голуб, зараз спостерігається зміна в інформаційній війні Росії проти України.

Наразі пропаганда зосередилася на пом’якшенні своєї агресивної риторики щодо українців, адже наративи про нацистів в Україні, схоже, вже не діють. Натомість спостерігаються меседжі, які можуть знайти відгук в українському суспільстві. Практично всі наративи можна звести до єдиного твердження: "Захід втягнув Україну в заздалегідь програшну війну для послаблення Росії, водночас відмовляється Україні допомагати, прирікаючи її на внутрішні конфлікти і її практичне знищення, – вважає Олена Голуб.

Дослідження проводилось із 6 до 10 грудня 2023 року включно в дев'яти російських інтернет-медіа: “Комсомольская правда”, “Известия”, РИА Новости, “Лента”, РБК, “Московский комсомолец”, “Газета.ру”, “Российская газета”, NEWS.ru.

Нагадаємо, Україна і ще три країни звернулися в ІКАО щодо збитого Іраном літака МАУ

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Закликала ввести війська РФ в Україну: на Київщині викрили проросійську пропагандистку Закликала ввести війська РФ в Україну: на Київщині викрили проросійську пропагандистку
Служба безпеки України припинила діяльність антиукраїнської пропагандистки, яка закликала до введення військ РФ на територію України.
В Росії заявили про високу напругу на Донбасі В Росії заявили про високу напругу на Донбасі
В Кремлі зазначають, що напруга на Донбасі й надалі залишається "вищою, ніж норма". Зокрема прессекретар російського президента Дмитро Пєсков згадав й про можливу зустріч президентів України та Росії.
Росія розпочала відведення своїх військ з території окупованого Криму Росія розпочала відведення своїх військ з території окупованого Криму
Російська Федерація розпочала повернення своїх військ з Криму, військові справді почали роз'їжджатись на свої місця постійної дислокації. Напередодні міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про закінчення навчань російських військових.
Loading...
Load next