Латвійський президент виступив за заборону імпорту російського зерна

Латвійський президент виступив за заборону імпорту російського зерна

Латвійський президент Едгарс Рінкевичс виступив за заборону імпорту російського зерна, а також зазначив, що великою проблемою є те, що треті країни дають Росії можливість обходити санкції.

Про це повідомляє Delfi з посиланням на пресконференцію президента.

Я підтримую заборону імпорту російського зерна. Як із політичних, так і з економічних причин, - сказав Рінкевичс.

Він зазначив, що такий імпорт зерна, по-перше, є підтримкою «російської військової машинерії», по-друге, впливає на латвійське сільське господарство. Крім того, зерно, яке називається російським, може бути вкрадене з окупованих українських територій, підкреслив президент. При цьому воно також використовується Москвою як зброя в гібридній війні.

Президент зауважив, що дискусії про те, як заборонити торгівлю з Росією мінеральними добривами, різними продуктами харчування, включаючи зерно, не є новими. Та додав: досі більшість країн ЄС відповідних рішень не ухвалювали, і включити ці товари до санкційних списків досить важко.

Рінкевичс оприлюднив отримані "якийсь час тому" дані про річний обсяг торгівлі з Росією (не назвавши рік). За словами президента, він складає: у Латвії - 280 млн. євро, у Литви — 34 млн. євро, у Естонії — 83 млн євро, у Польщі - 221 млн євро. Глава держави наголосив, що ці дані ще уточнюються і треба бути обережними в їхній оцінці.

Також президент країни вказав на ще одну проблему - обхід Росією санкцій завдяки третім країнам. Він не назвав країни конкретно, проте підкреслив, що ця тема обговорюється країнами Балтії, і це в цілому непроста дискусія для Європи.

Я відкритий для ідей, які нарешті знизять залежність будь-якої нашої торгівлі від Росії та Білорусі, - підкреслив Рінкевичс.

Він наголосив, що знає про дискусію в Сеймі Латвії про запровадження додаткових мит для компаній, які торгують з Росією та Білоруссю, а також про те, що міністерства вже проводять аналіз наявної ситуації.

Нагадаємо, Естонія приєдналася до операції "Інтерфлекс" з підготовки українських військових

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next