Рада ЄС затвердила постанову для використання прибутку від заморожених активів РФ

Рада ЄС затвердила постанову для використання прибутку від заморожених активів РФ

Рада ЄС затвердила постанову, що дає можливість використати прибуток від заморожених активів РФ для відновлення та відбудови України.

Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Рада ЄС прийняла постанову, що роз’яснює зобов’язання центральних депозитаріїв цінних паперів, які володіють активами та резервами ЦБ Росії, які були іммобілізовані внаслідок обмежувальних заходів ЄС.

Після того, як Росія розпочала незаконне та невиправдане повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, ЄС у координації з міжнародними партнерами вирішив заборонити будь-які операції, пов’язані з управлінням резервами, а також активами ЦБ РФ. Внаслідок цієї заборони відповідні активи, що належать фінансовим установам у державах-членах ЄС, заморожені, — зазначили у повідомленні.

Сьогоднішнє рішення, відповідно до позиції G7, роз’яснює заборону на ці операції, а також правовий статус доходів, які отримують центральні депозитарії у зв’язку з володінням російськими іммобілізованими активами, і встановлює чіткі правила для осіб, які володіють ними. Рада, зокрема, ухвалила, що ЦДЦП, які володіють активами ЦБ РФ на суму понад 1 млн євро, повинні окремо враховувати надзвичайні залишки коштів, що накопичилися в результаті обмежувальних заходів ЄС, а також повинні зберігати відповідні доходи окремо. Крім того, ЦДЦП забороняється розпоряджатися отриманим чистим прибутком.

Затверджена постанова дає можливість Раді ухвалити рішення про можливе встановлення фінансового внеску до бюджету ЄС, зібраного з цього чистого прибутку, для підтримки України та її відновлення на пізнішому етапі.

Цей фінансовий внесок може бути направлений через бюджет ЄС до Фонду України, за яким Рада та Європейський парламент досягли попередньої угоди 6 лютого 2024 року.

Нагадаємо, Зеленський провів першу Ставку в оновленому складі: обговорили фронт і захист прифронтових регіонів

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next