РФ під час обстрілу України застосувала гіперзвукову ракету “Циркон” – КНДІСЕ

РФ під час обстрілу України застосувала гіперзвукову ракету “Циркон” – КНДІСЕ

Країна-агресорка Росія під час удару по Україні застосувала гіперзвукову крилату ракету 3М22 “Циркон”, її зібрали нещодавно.

Про це повідомив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ)  Олександр Рувін.

За попередньою інформацією, дійсно маємо наявний факт використання ракети 3М22 “Циркон”. Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї. Ракета спрямовувалась у зону, де немає військових об’єктів, постраждала цивільна інфраструктура та мирні люди, – йдеться у повідомленні.

Загалом, як пояснив директор інституту, у російських ракетах є деталі, які можуть застосовуватися одразу в кількох типах виробів, інші – вузли лише для конкретних зразків.

У цьому випадку бачимо елементи, які характерні саме для ракети типу 3М22 “Циркон”. Специфічні маркування мають частини та уламки реактивного двигуна та рульових механізмів, – зазначив Рувін.

Ракета 3М22 “Циркон” складається з комплектуючих вузлів, що позначаються відповідним маркуванням 3Л22, 3В22 тощо, тобто літера може відрізнятися, але загальне маркування для ракет – 3М22.

На кількох уламках шляхом лазерного гравіювання та методом тиснення виконано надпис 3Л22, що свідчить про конкретний вузол з конкретного виробу. Крім того, болти на рульових механізмах мають маркування у вигляді цифр 26, що є особливістю “Циркону”. Інші маркування на уламках ракети вказують на дату виробництва її складових компонентів − кінець 2023 – початок 2024 року. Це означає, що ракета була зібрана нещодавно.

Рувін заявив, що мікроелектроніка малозбережена та практично не піддається аналізу через фізичні пошкодження. Здійснюються заходи для визначання складу металу з фрагментів корпусу ракети та термоізоляційних матеріалів.

Значна фрагментація ракети ускладнює ідентифікацію, однак уже можемо сказати, що зброя не відповідає заявленим ворогом тактико-технічним характеристикам. У ході подальшого експертного дослідження вся можлива інформація буде деталізована, – резюмував він.

Нагадаємо, Рада ЄС затвердила постанову для використання прибутку від заморожених активів РФ

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Відповідальність за відеозйомку ракетних ударів (відео) Відповідальність за відеозйомку ракетних ударів (відео)
Порушники поширили відео прильотів ракет у відкритих Telegram-каналах, після чого вони розлетілись по соцмережах.
Loading...
Load next