У МВС роз'яснили, що фіксуватиме система відеокамер у публічних місцях

У МВС роз'яснили, що фіксуватиме система відеокамер у публічних місцях

Законопроєкт “Про Єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки”, який був нещодавно зареєстрований у Верховній Раді, по своїй суті не стосується тотального стеження за усіма громадянами, у тому числі за журналістами і активістами.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко.

Якщо ми говоримо про камери відеоспостереження, які знаходяться у місцях загального користування, то це буде передбачено саме цим законом - і норми використання, і норми встановлення, і порядок, і обмін інформацією тощо. І у цьому випадку некоректно говорити про те, що цей законопроєкт дозволить тотально слідкувати за всіма - за активістами, журналістами. Це трошки ситуація, яка непоєднана, - пояснив він.

Відповідаючи на питання про історію щодо стеження за журналістами Bihus.Info, заступник міністра зазначив, що у цьому розслідуванні йшлося про камери відеоспостереження, які знаходяться у закритих приміщеннях. За його словами, це питання не підлягає під дію цього законопроєкту.

Тимченко зазначив, що доступ до цих камер відеоспостереження матимуть виключно визначені посадовці.

Відповідаючи на питання, якими будуть функції у цих співробітників і як контролюватиметься їхня робота, він заявив, що отримання будь-якої інформації з цієї системи логується, і її можна переглянути.

Якщо ви бачите, що певна інформація з'являється у ЗМІ, то можна перевірити, звідки джерело цієї інформації, і хто отримував доступ і, відповідно, притягнути цього співробітника до відповідальності. Сьогодні технічні спроможності для того, щоб відслідкувати це, є, - розповів заступник міністра.

Представник МВС підтвердив, що людям із відповідним доступом не вдасться погратися у приватних детективів.

Відповідаючи на питання, чи буде реалізовано можливість за допомогою камер фіксувати порушення щодо переходу дороги пішоходами у нестановленому місці і надсилати їм штрафи за ці порушення, заступник голови Нацполіції Андрій Нєбитов сказав, що ці відео можуть використовуватися і у разі порушень ПДР та скоєння будь-яких адміністративних чи кримінальних правопорушень.

І у тому числі — щодо притягнення до відповідальності пішоходів. Але я вимушений визнати: ресурсів НПУ не вистачить, щоб кожному пішоходу додому присилати відповідний адмінштраф. Ні, звичайно, якщо це буде тягнути за собою якісь наслідки, наприклад, якусь ДТП, то це відео будуть детально вивчати слідчі, і відповідні підрозділи превенції будуть давати йому оцінку, - заявив Нєбитов.

Відповідаючи на питання, чи будуть відеозаписи транслюватися у мережу в режимі реального часу, Тимченко запевнив, що це — неможливо.

Якщо у наших громадян є побоювання щодо того, що інформація буде розповсюджуватися, то сьогодні дійсно можна перевірити у Інтернеті — є велика кількість відкритих доступів, і це не ті камери відеоспостереження, які відносяться до системи МВС або до критичної інфраструктури тим більше, або до інших правоохоронних відомств. Тобто, це можуть бути приватні підприємства, певні установи, яким зручно, щоб їхня інформація транслювалася, - розповів заступник міністра внутрішніх справ України.

За його словами, якщо на відеонагляд, який ці приватні структури здійснюють, наприклад, може потрапляти інформація про об'єкти критичної інфраструктури, то такі камери блокуються, і вони не мають права транслювати інформацію онлайн тощо.

Нагадаємо, МОЗ заявило про значне збільшення кількості пацієнтів із ПТСР

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Росія незаконно утримує в тюрмах дев’ять громадянських журналістів з Криму — МЗС Росія незаконно утримує в тюрмах дев’ять громадянських журналістів з Криму — МЗС
Російська Федерація незаконно утримує 9 громадянських журналістів з окупованого Криму у своїх тюрмах, ще один перебуває під домашнім арештом. Цим самим Росія знищила незалежну журналістику на окупованому Кримському півострові.
В Таїланді помер український посол Андрій Бешта: деталі смерті В Таїланді помер український посол Андрій Бешта: деталі смерті
Помер колишній посол України в Таїланді Андрій Бешта. Дипломат пішов із життя в ніч проти неділі, 30 травня.
Десятки українців хочуть евакуюватися з Сектора Гази, - ЗМІ Десятки українців хочуть евакуюватися з Сектора Гази, - ЗМІ
Українцям, які проживають у Секторі Гази, запропонували сформувати список на евакуацію, внаслідок загострення конфлікту між Ізраїлем та Палестиною.
Loading...
Load next