МОЗ заявило про значне збільшення кількості пацієнтів із ПТСР

МОЗ заявило про значне збільшення кількості пацієнтів із ПТСР

В Україні за перші два місяці 2024 року діагноз ПТСР було встановлено фактично такій же кількості пацієнтів, як за весь 2021 рік.

Про це повідомляє МОЗ.

Протягом останніх двох років в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) фіксується значне збільшення пацієнтів зі встановленим діагнозом посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Так, у 2023 році кількість пацієнтів із ПТСР зросла майже в чотири рази в порівнянні з 2021 роком, а за перші два місяці 2024 року діагноз встановлено фактично такій же кількості пацієнтів, як за весь 2021 рік, - заявили у відомстві.

У цифрах це виглядає так:

  • 2021 рік — 3 167 пацієнтів,
  • 2022 рік — 7 051 пацієнт,
  • 2023 рік — 12 494 пацієнти,
  • 2024 рік — 3 292 пацієнти (станом на 06.03.2024).

У МОЗ наголосили, що ПТСР фіксують у людей незалежно від статі й віку.

Симптоми розладу можуть виникати в короткий або тривалий період після травматичної події ― як правило, протягом перших трьох місяців. Вони можуть проявлятися через гіперзбудженість, перепроживання травматичних подій, проблеми із памʼяттю та емоційною сферою, порушення сну, надмірну втому, дратівливість, головні болі, намагання уникнути всього, що нагадує про травмуючу подію тощо.

При цьому у відомстві підкреслили, що уникнення згадувань про подію, яка травмувала, – це "найбільш характерний і небезпечний симптом".

У МОЗ закликали людей, які виявили в себе котрісь із вищеперерахованих симптомів, звернутися по допомогу до сімейного лікаря. У разі потреби він скерує людину до вузького спеціаліста ― психолога, психотерапевта або психіатра. Послуга безоплатна

Нагадаємо, У Києві психологи та лікарі проведуть консультації для підлітків

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Інсулін безплатно: Уряд постановив на період воєнного стану надання допомоги (відео) Інсулін безплатно: Уряд постановив на період воєнного стану надання допомоги (відео)
В умовах воєнного стану пацієнти зможуть отримати інсулін в аптеці як за електронним, так і паперовим рецептом.
800 унікальних апаратів для прискореного загоєння ран закупила Україна 800 унікальних апаратів для прискореного загоєння ран закупила Україна
VAC-терапія є "золотим стандартом лікуванні ран у світі".
Данілов назвав пандемію коронавірусу першою "біологічною війною" (відео) Данілов назвав пандемію коронавірусу першою "біологічною війною" (відео)
У 2020 році Данілов називав цибулю, сало і часник найкращими ліками проти коронавірусу.
Loading...
Load next