США і Велика Британія перевіряють перекази криптовалют на російську біржу

США і Велика Британія перевіряють перекази криптовалют на російську біржу

США і Велика Британія розслідують криптовалютні перекази на російську біржу на суму 20 мільярдів доларів.

Про це повідомляє Bloomberg.

За словами журналістів, платежі, що стали предметом перевірки, проходили через московську криптобіржу Garantex з використанням прив’язаної до долара криптовалюти Tether. Перекази було здійснено після того, як щодо Garantex було запроваджено санкції з боку США і Великої Британії за підозрою у сприянні фінансовим злочинам і незаконним операціям у Росії.

Розслідування свідчить, що Заходу, як і раніше, не вдається рішуче перекрити потік грошей у Росію, попри створення режиму санкцій, набагато масштабнішого, ніж багато спостерігачів вважали можливим. Росія змогла уникнути широко передбаченого економічного краху завдяки створенню великої мережі обхідних шляхів, включно з офшорними переказами нафти, обміном технологіями через треті країни і зашифрованими операціями з цифровою валютою.

Адміністрація Байдена намагалася натиснути на криптовалютні біржі на кшталт Garantex з перших днів війни. За словами співрозмовників, транзакції на суму 20 мільярдів доларів є одним із найбільших порушень санкцій, введених проти Росії з моменту їх введення.

Однак розслідування триває і поки що зарано робити висновки, з огляду на складність і непрозорість криптовалютних транзакцій. Як зазначили джерела, жодних припущень про правопорушення з боку Tether Holdings, зареєстрованої на Британських Віргінських островах, яка є територією Великої Британії, не було.

Tether – стейблкоїн, який прагне підтримувати курс долара один до одного, – є найбільш торгованою криптовалютою у світі, в обігу перебувають монети на суму понад 100 мільярдів доларів. У відповідь на запитання про розслідування США і Великої Британії компанія Tether Holdings заявила, що заморозила всі активи організацій з адресами, внесеними до санкційного списку США, йдеться в матеріалі.

Раніше цього місяця компанія Garantex запевнила, що прагне запобігти використанню біржі для незаконної діяльності та активно співпрацювала з європейською та американською владою доти, доки не потрапила під санкції. Компанія заявила, що, як і раніше, співпрацює з іншими міжнародними правоохоронними органами і намагається уникати сприяння злочинній діяльності.

Garantex було засновано 2019 року в Естонії, хоча уряд США заявив, що більша частина її операцій нині базується у вежі “Федерація” в Москві. У лютому 2022 року Естонія позбавила біржу ліцензії на ведення діяльності в балтійській державі внаслідок скоординованих зусиль зі США.

Казначейство США звинуватило Garantex у тому, що вона дозволила своїм системам “зловживати незаконними суб’єктами”, зокрема, ігноруючи свої зобов’язання по боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, і оголосило про введення власних санкцій проти компанії у квітні 2022 року. США пов’язали транзакції Garantex із незаконною діяльністю на суму понад 100 мільйонів доларів, зокрема й за участю російської хакерської групи Conti, що розробляє так звані програми-здирники.

На сайті Garantex зазначено, що компанія дає змогу знімати кошти через картки ПАТ “Сбербанк России”, АТ “Тинькофф Банк” і АТ “Альфа-Банк” – російських банків, які потрапили під санкції США і деяких їхніх союзників. На фотографії, до якої отримали доступ журналісти, видно, як один із керівників Garantex виступає на нещодавньому заході в Росії, де розповідається про те, як використовувати криптовалюти для доступу до доларів США через мережу посередників.

Нагадаємо, Після удару по заводу з виробництва "Шахедів" у Татарстані є значні руйнування - ГУР

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Способи вторгнення російських військ в Україну: західні ЗМІ опублікували карту (фото) Способи вторгнення російських військ в Україну: західні ЗМІ опублікували карту (фото)
На карті показано, зокрема, розташування російських військ та техніки на території України.
Росія переміщує до кордонів з Україною військові гелікоптери - NYT Росія переміщує до кордонів з Україною військові гелікоптери - NYT
Така активність може свідчити про те, що планування вторгення в Україну триває.
У випадку наступу Росії США може евакуювати американців з України - CNN У випадку наступу Росії США може евакуювати американців з України - CNN
Планування евакуації на випадок надзвичайних ситуацій очолює Пентагон.
Loading...
Load next