Змінена тактика РФ призвела до гірших збитків в енергосистемі, ніж за два роки війни — FT

Змінена тактика РФ призвела до гірших збитків в енергосистемі, ніж за два роки війни — FT

Тактика атаки Росії на енергетичну інфраструктуру України зазнала змін. Збитки, завдані внаслідок цих нападів, перевищують ті, що були в період масованих ударів у 2022-2023 роках.

Про це повідомляє Financial Times.

Замість широкомасштабних обстрілів ЗС РФ тепер використовують високоточні ракети для атак на електростанції у вразливих регіонах. Існує ймовірність, що деякі з цих станцій не зможуть бути відновлені до наступної зими.

За даними українських чиновників, завдані російською стороною збитки не мають такого великого масштабу, але все ж гірші, ніж ті, що відбулися взимку 2022-2023 років. Протягом 22-29 березня, ворог провів атаки на сім теплових та дві гідроелектростанції. Проте енергетичні об’єкти у Києві залишилися недоторканими, завдяки високому рівню систем протиповітряної оборони у столиці.

Україна не надала подробиць про масштаби пошкоджень на кожній станції, але офіційні особи заявили, що деякі з них, зокрема в Харківській області поблизу російського кордону, були майже повністю зруйновані, – додає FT.

За словами генерального директора ДТЕК Максима Тимченка, основною метою є відновлення якнайбільшої кількості енергоблоків до жовтня. Зазначається, що група зазнала втрат у 80% виробництва через атаки, а п’ять теплових електростанцій припинили роботу. Тимченко зауважив, що є плани відновлення принаймні половини пошкоджених енергоблоків за відсутності нових атак. Однак без імпорту електроенергії з Європейського Союзу (ЄС) та теплої погоди Україна могла б зазнати ще більших відключень, ніж минулого року.

Тимченко пояснив, що минулого року були атаковані електропідстанції та трансформатори по всій країні, але зараз ракети спрямовані на електростанції в окремих регіонах з метою “повного їх знищення, оскільки швидке відновлення неможливе”.

Марія Цатурян, керівник відділу комунікацій “Укренерго”, зазначила, що Росія використовує ту ж кількість ракет проти п’яти-шести енергетичних об’єктів в одному регіоні, яку використовувала під час масованих ударів у 2022-2023 роках. Менші підстанції можуть бути захищені захисними спорудами, але великі електростанції потребують місяців або навіть років на відновлення.

Ще однією відмінністю від минулих атак є використання Росією дорогих високоточних балістичних ракет. Андрій Герус, голова парламентського комітету України з енергетики та комунальних послуг, зазначив, що під час останньої атаки на вугільну електростанцію були застосовані балістичні ракети вартістю 100 мільйонів доларів.

Представник української військової розвідки Андрій Черняк вказав, що ворог також використовує велику кількість безпілотників як більш доступний засіб ураження, зокрема, трансформаторів.

Ми очікували атаки на початку зими, але зараз ми бачимо, що ракети, які вони використовували, були нещодавно виготовлені, – заявив Черняк, додаючи, що за оцінками, у ворога є достатньо ракет для ще однієї або двох атак.

Герус підкреслив, що наслідки атак вдається пом’якшити завдяки імпорту електроенергії з ЄС, внутрішнім сонячним електростанціям і теплій погоді.

Нагадаємо, За російські гроші допомагали підключити Запорізьку АЕС: СБУ затримала інженерів-проектувальників

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next