Співробітники ФСБ цькували та били українців на естонсько-російському кордоні - спецслужба Естонії

Співробітники ФСБ цькували та били українців на естонсько-російському кордоні - спецслужба Естонії

Поліція безпеки (КаПо) Естонії заявила, що на прикордонних пунктах між Естонією та Росією співробітники ФСБ систематично піддавали цькуванню громадян України, які намагалися вибратися в країни ЄС. Також відомі випадки, коли українців там били.

Про це повідомляє Postimees з посиланням на опублікований щорічник КаПо.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року ФСБ розглядала громадян України як потенційних ворогів, які намагаються потрапити в Росію або на тимчасово окуповані РФ українські території і звідти дістатися до країн Євросоюзу або України, ‒ пише КаПо у своєму щорічнику.

Крім знущань над українцями на території Росії, переслідування українських громадян посилилося на автомобільних пунктах пропуску Куничина гора і Шумілкіно, на кордоні з Естонією.

За словами українців, там з ними проводили «бесіди», що більше нагадували допити, їх змушували заповнювати анкети, перевіряли їхні засоби зв'язку і збирали дані, а також вчиняли побиття з метою отримати відповіді на різні запитання.

Під час огляду людей змушували роздягатися до нижньої білизни, після чого їх фотографували. За словами тих, хто перетинав кордон, ФСБ також робила відеозаписи заяв, які згодом можуть бути використані для «компромату».

Деяких під приводом сфабрикованих порушень на короткий час поміщали до місць утримання арештованих, а також «просили їхньої згоди» на перевірку на детекторі брехні та проводили її.

Також наголошується, що в останні місяці 2023 року ФСБ дедалі частіше почала переслідувати жителів Естонії та інших країн Євросоюзу на прикордонних пунктах, що межують із південно-східною Естонією, також є повідомлення про застосування фізичної сили. Інформації про застосування фізичного насильства щодо жителів Естонії не надходило, проте місцеві, які відвідали Росію, описували, що вони теж відчули на собі методи тиску, про які розказували українці.

Нагадаємо, Ситуація на лінії зіткнення на півдні залишається досить складною - Гуменюк

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
З боку збройних формувань РФ зафіксовано 6 порушень режиму припинення вогню - ООС З боку збройних формувань РФ зафіксовано 6 порушень режиму припинення вогню - ООС
Військовослужбовці Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.
"Викликає особливі побоювання": танкова армія РФ залишає полігон під Воронежем і перекидає додаткову техніку до кордону з Україною "Викликає особливі побоювання": танкова армія РФ залишає полігон під Воронежем і перекидає додаткову техніку до кордону з Україною
Агентство Bloomberg із посиланням на джерела писало, що нова агресія РФ проти України може розпочатися 15 лютого.
Loading...
Load next