Чехія знайшла для України понад мільйон боєприпасів - президент

Чехія знайшла для України понад мільйон боєприпасів - президент

Чехія знайшла для України більше мільйона боєприпасів і доопрацьовує безпекову угоду з Києвом.

Про це повідомив президент Чеської Республіки Петр Павел у Вільнюсі, де пройшов саміт ініціативи «Тримор’я», передає iDnes.

За словами Павела, Чехія вже ідентифікувала понад мільйон одиниць артилерійських боєприпасів у країнах за межами Європейського Союзу, які можна придбати для України. Чеська ініціатива – не єдина, подібні розробляють Естонія, Велика Британія, про це говорила і Франція.

Для того, щоб вони (українці) змогли утримати, або зупинити його, їм найперше потрібна достатня кількість артилерійських боєприпасів. Мета – щоб їх якомога більше в Україну доставили в найкоротші терміни, – зазначив глава держави.

Він також повідомив, що Чехія веде переговори щодо двосторонньої безпекової співпраці з Україною. Документ може бути підписаний у травні або червні цього року.

Йдеться, можливо, про матеріальне постачання, можливо, про якусь нематеріальну допомогу, наприклад, підтримку розвідувальною інформацією чи технологіями. Це може бути і кооперація ОПК, або перенесення якогось виробництва на українську територію. Це – все те, що стосується оборони, – пояснив президент.

Водночас він сказав, що вважає «дещо передчасним» надання Україні перспективи членства в Північноатлантичному альянсі, натомість безпекові угоди дозволять Києву мати глибшу співпрацю з партнерами на цьому етапі.

Нагадаємо, Співробітники ФСБ цькували та били українців на естонсько-російському кордоні - спецслужба Естонії

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next