В обхід санкцій: рф і Китай торгують міддю як брухтом - Reuters

В обхід санкцій: рф і Китай торгують міддю як брухтом - Reuters

Російська мідна компанія (РМК) і її китайські покупці, аби уникнути сплати податків та обійти західні санкції, від грудня минулого року торгують новою мідною катанкою, маскуючи її під брухт.

Про це із посиланням на власні джерела повідомляє Reuters.

Для цього нові катанки, що надходять із Росії до Китаю через віддалений Сіньцзян-Уйгурський район, подрібнюють і декларують як брухт. Така схема вигідна і експортерам, і імпортерам, оскільки дозволяє зменшити митні відрахування через різницю в тарифах, що застосовуються до брухту та нового металу, а також мінімізувати ризики потрапляння під західні санкції.

У матеріалі зазначається, що в Росії експортне мито на мідну катанку в грудні становило 7%, що нижче, ніж 10% збору на брухт, тоді як із китайського боку імпорт мідної катанки обкладається податком у 4%, а з імпорту мідного брухту мито взагалі не стягується.

Даних по експорту/імпорту мідних катанок Reuters отримати не вдалося, але аналіз даних китайської митниці та російського постачальника комерційних даних про продажі міді до Китаю виявив значні відмінності в категоріях і обсягах металу, які з’явилися із грудня.

У публікації йдеться, що Росія ніколи не була великим продавцем мідного брухту в КНР, однак, за даними китайської митниці, від грудня імпорт Китаєм мідного брухту з Росії значно зріс і майже всі поставки, 97% або 6434 тонни, відбулися через Сіньцзян.

Російські ж дані вказують, що в тому ж місяці до Китаю продано лише 73 тонни мідного брухту, що в цілому відповідає показникам 2021-го і 2022-го років, коли щомісяця до Китаю продавалося в середньому 95,3 тонни і 125 тонн мідного брухту.

У наступні місяці обсяги ще більше підскочили і до лютого імпорт мідного брухту з РФ досяг рекордних 11 599 тонн на місяць.

Співрозмовники видання стверджують, що відмінності між справжнім брухтом і замаскованою чистою міддю видно й візуально, оскільки брухт являє собою суміш пресованих дротів і трубок, які вже були у використанні, а подрібнені катанки мають вигляд нових довгих тонких стрижнів із чистої міді, згорнутих у спіралі для зручності транспортування.

Цей брухт із Росії де-факто є мідним прутом, але не декларується так, - сказав співрозмовник видання.

Нагадаємо, На Сумщині прикордонники відбили напад російських диверсантів

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next