Блінкен зустрівся з президентом Ізраїлю, щоб обговорити припинення вогню в Газі

Блінкен зустрівся з президентом Ізраїлю, щоб обговорити припинення вогню в Газі

Держсекретар США Ентоні Блінкен в середу зустрівся у Тель-Авіві з президентом Ізраїлю Іцхаком Герцогом у межах нового раунду переговорів щодо досягнення угоди про припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАСом та повернення заручників.

Про це повідомляє CNN.

У середу Блінкен розпочав черговий раунд переговорів у Ізраїлі, в межах яких США намагаються посилити тиск на ХАМАС, щоб змусити його прийняти угоду про припинення вогню та звільнення заручників, а також запобігти ізраїльському військовому наступу в Рафаху та продовжити врегулювання гуманітарної кризи у Газі.

Ми сповнені рішучості домогтися припинення вогню, яке поверне заручників додому, і домогтися цього зараз», - сказав Блінкен під час зустрічі з Герцогом, додавши, що «єдина причина, чому цього не вдасться досягти, - це ХАМАС.

Крім того, за його словами, основна увага повинна бути зосереджена на тому, щоб надати людям у Газі необхідну допомогу, їжу, воду, медикаменти та притулок.

Поблизу місця зустрічі Блінкена та Герцога в Тель-Авіві зібралися протестувальники. Вони тримали плакати із закликами зупинити війну та врятувати заручників, скандували «Поверніть їх додому», закликаючи уряд укласти угоду, щоб забезпечити звільнення заручників.

Блінкен після зустрічі з Герцогом потиснув руки протестувальникам і запевнив їх, що звільнення заручників – це «основа всього, що ми намагаємося зробити».

Як зазначається, офіційні особи США висловили певний оптимізм щодо можливості досягнення угоди про припинення вогню та звільнення заручників, яких утримує ХАМАС, після того як Ізраїль висунув пропозицію, яку Блінкен у понеділок назвав «надзвичайно щедрою».

Блінкен вважає угоду «досяжною, тому що ізраїльтяни поклали на стіл сильну пропозицію», «продемонстрували, що готові піти на компроміс, і тепер справа за ХАМАСом».

Більше жодних затримок. Більше жодних виправдань. Час діяти настав, - наголосив Блінкен.

Він зазначив, що запропонована угода – «найкращий та найефективніший спосіб впоратися зі стражданнями людей, а також створити умови, в яких ми, сподіваюся, зможемо рухатися вперед до чогось дійсно стійкого».

Учасники переговорів з Єгипту, Катару, США та ХАМАС зібралися в Каїрі, щоб розглянути запропоновану Єгиптом нову угоду, яка закликає терористичне угруповання звільнити до 33 заручників, викрадених в Ізраїлі, в обмін на паузу в бойових діях у Газі, повідомило СNN ізраїльське джерело, знайоме з перебігом переговорів, та іноземне дипломатичне джерело.

За словами співрозмовників, Ізраїль допоміг розробити цю пропозицію, але не повністю погодився із нею. Тель-Авів очікує на відповідь від ХАМАСу, перш ніж вирішити, чи відправляти свою делегацію до Каїра.

У середу ХАМАС попередив, що Ізраїль не досягне шляхом переговорів і «тиску» того, чого він не зміг досягти протягом майже семимісячної війни.

Нагадаємо, Сили спецоперацій отримали партію нових мінометів

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next