У НАТО хочуть, щоб президент Румунії відмовився від участі у перегонах за посаду генсека

У НАТО хочуть, щоб президент Румунії відмовився від участі у перегонах за посаду генсека

Країни НАТО вважають, що президенту Румунії Клаусу Йоганнісу слід зняти свою кандидатуру після двох місяців боротьби за посаду генерального секретаря в Альянсі. 

Про це пише Politico із посиланням на джерела.

Видання стверджує, що ряд чиновників і дипломатів ЄС вважають, що Йоганніс використовує свою заявку на вступ до НАТО, щоб просунути себе на іншу високу посаду в Євросоюзі. 

З моменту оголошення своєї кандидатури в березні Йоганнісу вдалося отримати підтримку лише однієї країни з групи із 32 країн. Йдеться про Угорщину, водночас Словаччина ще не визначилася, а решта 29 країн підтримали прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

Хоча Рютте і є явним лідером, йому потрібно отримати підтримку всіх членів Альянсу, щоб стати наступником Єнса Столтенберга.

Як розповіли двоє неназваних високопоставлених європейських чиновників, румунський лідер домовився з ключовими союзниками щодо виходу з перегонів НАТО до початку червня, тобто за місяць до великого саміту НАТО у Вашингтоні. 

Водночас Офіс Йоганніса заперечив Politico, що на нього чинився тиск щодо зняття кандидатури.

Politico вказує, що вихід із перегонів дасть Йоганнісу певну прихильність з боку  західних союзників, яку він міг би використати під час обговорень щодо іншої вищої посади. 

Зазначається, що нині у Брюсселі для Йоганніса розглядають кілька сценаріїв. Малоймовірним є варіант призначення президентом Європейської комісії, якщо чинна президентка  Урсула фон дер Ляєн не отримає другий мандат.

Також президенту можуть запропонувати стати комісаром ЄС з оборони. Раніше Фон дер Ляєн казала, що було б добре мати когось зі Східної Європи для цієї посади.

Хоча як кандидата найбільше обговорюють міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, цю посаду все одно може отримати Йоганніс, заявили два інших чиновники ЄС.

Нагадаємо, В Європарламенті провели обшуки в межах розслідування справи про втручання рф

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next