Білорусь передавала зброю Азербайджану, попри партнерство з Вірменією в ОДКБ – Politico

Білорусь передавала зброю Азербайджану, попри партнерство з Вірменією в ОДКБ – Politico

Білорусь таємно передавала зброю армії Азербайджану у 2018-2022 роках, попри те що держава є партнером Вірменії в Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ). 

Про це пише Politico, посилаючись на документи, з якими ознайомилось видання.

Журналісти зауважують, що ці документи проливають нове світло на рішення Вірменії цього тижня оголосити про вихід з військового альянсу.

Politico пише, що Білорусь активно допомагала збройним силам Азербайджану між 2018 і 2022 роками, коли напруга у відносинах з Вірменією досягла піку. Пропоновані послуги включали модернізацію старого артилерійського обладнання та надання нового обладнання для радіоелектронної боротьби та систем безпілотників.

Документи включають листи білоруського державного агентства з експорту озброєнь до власних військово-промислових фірм щодо замовлень сучасного обладнання для артилерійського наведення для Азербайджану, а також листування між двома державами про закупівлю мобільних станцій боротьби з безпілотниками «Гроза-С» для азербайджанських збройних сил.

Ані азербайджанський, ані білоруський уряди не відповіли на запити про коментарі.

В одному з дипломатичних повідомлень, з яким ознайомилося видання Politico, йдеться про те, що білоруські підприємства відіграють активну роль «у відновленні деокупованих територій Азербайджану, а також в експорті білоруських товарів і послуг» до цієї країни.

Вірменія фактично заморозила своє членство в ОДКБ, а на початку травня Єреван заявив, що припиняє фінансування діяльності ОДКБ.

Нагадаємо, В Україну повернули тіла ще 254 полеглих оборонців

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
В Алмати лунають сирени та чути стрілянину, а влада Казахстану скликає саміт ОДКБ: яка зараз ситуація в країні В Алмати лунають сирени та чути стрілянину, а влада Казахстану скликає саміт ОДКБ: яка зараз ситуація в країні
Організація договору про колективну безпеку є військово-політичним обʼєднанням, до якого входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан.
Загострення ситуації у Вірменії: повідомляють про 15 загиблих Загострення ситуації у Вірменії: повідомляють про 15 загиблих
Азербайджан вдався до чергової провокації на східному напрямку вірмено-азербайджанського кордону з використанням артилерії та бронетехніки.
Loading...
Load next