ООН: Усі опитані після звільнення з полону РФ українці розповіли про катування

ООН: Усі опитані після звільнення з полону РФ українці розповіли про катування

Понад 600 опитаних українців після звільнення з російського полону розповіли про катування - побиття, удари електричним струмом та цькування собаками.

Про це йдеться у пресрелізі ООН до Міжнародного дня на підтримку жертв катувань.

Зазначається, що з лютого 2022 року Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні опитала більше 600 звільнених з полону РФ, зокрема й полонених, звільнених 31 травня. Усі вони розповіли про катування.

Кожен опитаний під час цього недавнього обміну розповів про катування, від жорстокого побиття та тривалого перебування у стресових положеннях тіла, до ударів електричним струмом по статевих органах і цькування собаками, ‒ йдеться в матеріалі.

Відомо, що росіяни застосували катування до груп полонених.

Наприклад, під час так званої "прийомки" до установи, розташованій на території Російської Федерації, військовополонені повинні були проходити між рядами охоронців, які били їх поліцейськими кийками або електрошокерами. Виснажливі фізичні вправи та приниження, наприклад, примушування військовополонених вивчати та співати російські патріотичні пісні, також були частиною щоденного розкладу, ‒ йдеться у повідомленні.

За словами опитаних, у полоні вони постійно були голодними, а належна медична допомога була відсутня протягом тривалого періоду.

У поєднанні з поганими гігієнічними умовами це часто призводило до значної втрати маси тіла полонених та до шкірних захворювань; деякі військовополонені втратили кілька зубів. Ці свідчення узгоджувалися з власними спостереженнями ММПЛУ - фізичний стан опитаних відповідав їхнім свідченням, ‒ додали у пресрелізі. 

Нагадаємо, У ГУР розповіли про результати використання "народного супутника" ICEYE

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Окупант здався в полон разом із танком, щоб уникнути розстрілу Окупант здався в полон разом із танком, щоб уникнути розстрілу
Такий випадок не є поодиноким.
ОБСЄ працює над звільненням з російського полону своїх працівників ОБСЄ працює над звільненням з російського полону своїх працівників
Раніше у березні ОБСЄ заявило, що їм вдалось евакуювати з України майже 500 членів міжнародної місії.
Loading...
Load next