Більшість європейців вважають, що війна України і рф буде завершуватись переговорами

Більшість європейців вважають, що війна України і рф буде завершуватись переговорами

Переважна більшість європейців вважають, що російсько-українська війна врешті завершиться мирними перемовинами, а в окремих країнах більше половини вважають, що партнери мали би підштовхувати Україну до переговорів. 

Про це свідчать результати опитування на замовлення Європейської ради з міжнародних відносин, аналітичного центру. 

Практично у всіх 14 країнах, де проводилося опитування, європейці скептичні щодо шансів України здобути перемогу – окрім України (15-ї країни в опитуванні), віра у завершення війни перемогою України переважає лише в Естонії. 

В інших країнах більша частка респондентів вважають, що війна закінчиться мирними домовленостями. 

Такі думки переважають і у разі сценарію, що західні партнери почнуть надавати Україні більшу військову допомогу – тоді віра у перемогу України зростає в середньому на 12 процентних пунктів, проте в одинадцяти країнах із 15 мирне врегулювання все одно вважають найбільш імовірним сценарієм. 

При цьому можна бачити помітні відмінності залежно ві країни, а також всередині кожної країни, де проводилося дослідження – залежно від політичних поглядів респондентів. 

До умовного табору "якогось миру якнайшвидше" відносяться Болгарія, Греція та Італія, умовного табору "справедливого для України миру" – Естонія, Швеція, Польща, Британія, Португалія, а ще в шести країнах думки розділилися приблизно навпіл.  Великих відмінностей за результатами опитування у січні та у травні 2024 року немає. 

Цей розкол найкраще видно за запитанням про те, якою має бути політика Європи щодо російсько-української війни, де пропонують обрати між підтримкою України задля того, щоб вона могла деокупувати свої території, і підштовхуванням України до якоїсь угоди з Росією.

Нагадаємо, Транзит продукції через угорський кордон за рік збільшився на 30%

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Зустріч США та РФ не матиме сенсу без участі Євросоюзу, — Боррель Зустріч США та РФ не матиме сенсу без участі Євросоюзу, — Боррель
Дипломат підтвердив рішучість щодо участі ЄС у переговорах на тлі кризи біля кордонів України та Росії.
Loading...
Load next