Британська розвідка: рф блокує VPN, щоб обмежити доступ росіян до незалежних і міжнародних ЗМІ

Британська розвідка: рф блокує VPN, щоб обмежити доступ росіян до незалежних і міжнародних ЗМІ

Влада РФ посилює блокування VPN-сервісів, щоб обмежити доступ росіян до незалежних і міжнародних ЗМІ та спростити можливість спецслужб стежити за громадянами.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

За даними російських ЗМІ, з 4 липня на вимогу «Роскомнадзору» з російського App Store було видалено декілька VPN-додатків. Орган отримав право блокувати доступ до VPN-сервісів без звернення до суду у березні 2024 року. Роскомнадзор обґрунтував заборону тим, що програми містять «нелегальний у Росії контент».

Це майже напевно спрямовано на обмеження можливості громадянам отримати доступ до незалежних російських та міжнародних ЗМІ, а також спростити можливість спецслужб стежити за російськими громадянами, - зазначає британська розвідка.

Крім того, росЗМІ повідомили, що ФСБ РФ вимагає від операторів зв'язку відключити інтернет-телефонію VoIP, щоб нібито зменшити кількість випадків шахрайства. «Насправді ж, швидше за все, вона спрямована на розширення можливостей російської влади щодо моніторингу та обмеження комунікацій приватних громадян та юридичних осіб», - вважає розвідка Британії.

У зведенні британської розвідки зауважується, що ці заходи відповідають зусиллям Росії контролювати внутрішній інформаційний простір та обмежити доступ громадян до інформації, яка відрізняється від офіційного порядку денного.

У британській розвідці нагадали, що ці зусилля робляться Кремлем вже давно. Зокрема у 2019 році Росія провела навчання з тимчасового перекриття доступу росіян до Інтернету і того ж року ухвалила закон про «суверенний Інтернет».

Однак, ці зусилля Москви значно активізувалися після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Більшість незалежних ЗМІ були закриті або перемістилися за кордон, також запроваджувалися обмеження на доступ громадян до іноземних ЗМІ.

Ефект обмежень ще належить побачити, оскільки освічені росіяни продовжують знаходити винахідливі способи, щоб оминути ці заходи, - йдеться у зведенні.

Нагадаємо, Росія розпочала інформаційну операцію "Мир" - очільник ЦПД Коваленко

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Військовослужбовця засудили до 6 років в'язниці: він передава дані ЗСУ бойовикам «ДНР» Військовослужбовця засудили до 6 років в'язниці: він передава дані ЗСУ бойовикам «ДНР»
До того ж, український військовослужбовець придбав, носив і зберігав за місцем проживання вогнепальну зброю та бойові припаси без дозволу.
Росія переміщує до кордонів з Україною військові гелікоптери - NYT Росія переміщує до кордонів з Україною військові гелікоптери - NYT
Така активність може свідчити про те, що планування вторгення в Україну триває.
Глава української воєнної розвідки попередив про "справжнє пекло" для росіян Глава української воєнної розвідки попередив про "справжнє пекло" для росіян
Він також додав, що одним із важливих завдань української воєнної розвідки є організація партизанського руху в тилу противника.
Loading...
Load next