Викрадено росіянами: Херсонський музей виявив ще 5 поцуплених картин

Викрадено росіянами: Херсонський музей виявив ще 5 поцуплених картин

Представники херсонського художнього музею ідентифікували 5 офортів херсонського художника Юрія Діденка, викрадених росіянами під час окупації

Про це музей повідомив у facebook.

Працівники херсонського художнього музею передивилися фрагмент світлини, на який потрапив список викрадених творів. Йдеться про фото, зняте 1 квітня 2023 року в центральному музеї Тавриди під час підписання фейкового договору про зберігання вкраденого в Криму. На знімок потрапив і фрагмент папірця з цифрами. 

Очевидно, кримські музейники записали інвентарні номери робіт, які зберігаються на конкретній полиці. Раніше завдяки цьому списку вже було ідентифіковано десяток графічних творів, а зараз до їхнього числа додаємо одразу 5 офортів херсонського художника, - зазначили представники херсонського музею.

Так, було ідентифіковано роботи художника Юрія Діденка: "Відвідини" (1978, папір, кольоровий офорт), "Ніч на Івана Купала" (1987, папір, кольоровий офорт), "Відьма". З серії "Розповіді про українських чортів" (1987, папір, кольоровий офорт) та "Кіт рукатий". З серії "Розповіді про українських чортів" (1987, папір, кольоровий офорт) та "Марення". З серії "Розповіді про українських чортів" (1987, папір, кольоровий офорт).

Як художник-ілюстратор Юрій Діденко уважно вивчав український фольклор і традиційні вірування, які лягли в основу сюжетів його робіт, зокрема і з циклу "Розповіді про українських чортів". 

У них художник вміло поєднує дійсність і фантастичні уявлення, майстерно створює індивідуальні образи для кожного зі своїх персонажів і додає до всього цього щедру порцію світлого гумору, - пояснили в музеї.

Наразі працівникам вдалося ідентифікували 120 творів мистецтва, вкрадених російською окупаційною владою з херсонського художнього музею у 2022 році. Загалом кількість незаконно вивезеного перевищує 10 тис. музейних експонатів.

У сімферопольському центральному музеї Тавриди на території окупованого Криму перебуває 119 творів. Місцеперебування ще однієї роботи невідомо. Проте є підтвердження з боку окупантів, що шедевр перебуває в їхніх руках.

Нагадаємо, Із серпня старі 500-гривневі банкноти почнуть вилучати з обігу

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
СБУ викрила агентурну мережу ФСБ: причетні українські правоохоронці та чиновники (відео) СБУ викрила агентурну мережу ФСБ: причетні українські правоохоронці та чиновники (відео)
Російську спецслужбу цікавила інформація про регіональні дані правоохоронних структур, військові підрозділи та органи місцевого самоврядування.
У Росії проти олігарха Коломойського порушили кримінальну справу У Росії проти олігарха Коломойського порушили кримінальну справу
Українського олігарха і політика Ігоря Коломойського підозрюють у привласнення нафти вартістю на чотири мільярди доларів й створенні злочинної банди, яка її крала.
Зривав дахи з будинків: на сході окупованого Криму смерч зруйнував 12 будівель Зривав дахи з будинків: на сході окупованого Криму смерч зруйнував 12 будівель
На території окупованого Російською Федерацією Криму потужний смерч пошкодив 6 будинків і 6 господарських будівель.
Loading...
Load next