До росії вивезли український титан на 90 млн гривень

До росії вивезли український титан на 90 млн гривень

Підсанкційний російський олігарх Михайло Шелков отримав підозру в організації постачання українського титану до росії. Ця стратегічна продукція постачалася компаніям з військової сфери рф.

Про це повідомили Офіс генпрокурора та Бюро економічної безпеки.

За даними слідства, впродовж 2020-2021 років Шелков організував надходження різних титановмісних концентратів майже на 90 мільйонів гривень до компаній, які причетні до виготовлення зброї для потреб Міноборони росії, забезпечення потреб оборонно-промислового комплексу та створення стратегічних резервів рф для ведення війни проти України.

Правоохоронці зазначають, що вивозилася сировина «Демурінського гірничо-збагачувального комбінату», що у Дніпропетровській області.

Щоб приховати схему, титановмісні концентрати за контрактами постачалися до австрійської компанії. Але фактично одразу відвантажувалися до підприємств рф. росіяни сплачували повну вартість на рахунки австрійської компанії за ринковими цінами. А та, своєю чергою, сплачувала українській вже за заниженими цінами.

За даними слідства, це призвело до заниження прибутку компанії та відповідно несплати майже 18,5 мільйонів гривень податків.

Як відомо, мільярдер Шелков у росії володіє корпорацією, яка спеціалізується на видобутку титану, а в Україні у 2021 році був включений до санкційного списку. Демурінський комбінат був у власності Шелкова з 2012 року.

Це підприємство є одним з найбільших у світі виробників титану та входило до складу російської державної корпорації «Ростех». Минулого року Апеляційна палата ВАКС за скаргою Мін'юсту конфіскувала комбінат у межах застосованих до Шелкова санкцій.

Олігарху Шелкову повідомили про підозру за статтями про:

  • фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України;
  • ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів);
  • легалізацію (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом.

Йому загрожує до 12 років за ґратами. Також детективи БЕБ повідомили про підозру колишньому гендиректору ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» за ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Окрім того, проводяться заходи для повідомлення про підозру бенефіціару та директорці австрійського підприємства.

Нагадаємо, Угорщина звинуватила Україну в "шантажі" транзитом нафти

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next