Лубінець звернувся до Москалькової щодо смерті у полоні рф водія полку «Азов»

Лубінець звернувся до Москалькової щодо смерті у полоні рф водія полку «Азов»

Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець звернувся із негайним листом до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової щодо смерті у російському полоні захисника Маріуполя Олександра Іщенка.

Про це омбудсман повідомив у Телеграмі.

Дізнався про смерть захисника Маріуполя 55-річного Олександра Іщенка, якого росіяни судили за надуманою статтею і утримували у слідчому ізоляторі на території РФ, - написав Лубінець.

Він зазначив, що, за словами доньки Іщенка, батько помер 9 днів тому, проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті громадянина України.

Із негайним листом звернувся до уповноваженої з прав людини в РФ, аби вона розібралася у трагічній смерті військовополоненого, якого утримувала російська сторона, та повідомила мені обставини і причину смерті Олександра Іщенка, - поінформував омбудсмен.

Він додав, що про трагедію також повідомив у Міжнародний комітет Червоного Хреста та ООН, аби організації зафіксували факт загибелі військовополоненого і звернули увагу на умови утримання українських полонених захисників.

Україна вимагає, аби РФ неухильно дотримувалася Женевських конвенцій – надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, аби це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених, - заявив уповноважений.

Водночас він нагадав, що відповідно до ст. 12 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, військовополонені перебувають у руках ворожої держави, а не окремих осіб чи військових частин, які взяли їх у полон. Незалежно від відповідальності, яку можуть нести окремі особи, держава, що тримає в полоні, відповідає за поводження з військовополоненими.

Нагадаємо, У Харкові працівник ТЦК за хабар та постійну знижку в барі обіцяв не мобілізовувати працівників закладу

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next