Воєнна економіка рф починає виснажуватись – Bloomberg

Воєнна економіка рф починає виснажуватись – Bloomberg

Конкуренція за працівників між військовими та цивільними секторами та скорочення робочої сили ще більше вдарять по економіці Росії.

Про це повідомляє Bloomberg

Будівельний та банківський сектори також постраждають через високі відсоткові ставки і скасування державних іпотечних програм. ВВП виріс на понад 4% у другому кварталі, але економісти прогнозують сповільнення зростання до 2% у другій половині року і до 0,5%-1,5% наступного року.

Після вторгнення в лютому 2022 року уряд Росії значно збільшив витрати на військову та оборонну промисловість, намагаючись пом’якшити вплив санкцій. Це призвело до перегріву економіки, зокрема через високе внутрішнє споживання.

Безробіття в Росії впало до 2,4%, а підприємствам не вистачає понад 2 мільйони працівників. Банк Росії закрив свій парк броньованих машин через витік співробітників на оборонні заводи.

Економічна активність у червні показала ознаки охолодження в більшості секторів, а темпи зростання будівництва були найнижчими з 2020 року. Зростання переробної промисловості вдвічі зменшилося, а оптова торгівля сповільнилася до менш ніж 2%.

Росія стикається з довгостроковими проблемами, такими як погана демографія, високі трудові витрати та слабкий інвестиційний клімат. Короткострокове зростання може сповільнитися через посилення грошової політики та закриття пільгової іпотеки, що вдарить по будівельному та банківському секторах.

Військова промисловість стикається з проблемами через брак робочої сили, завантаження потужностей і обмеження імпорту, а цивільні галузі не можуть компенсувати зростання, враховуючи високі ставки позик.

Медіанна оцінка зростання ВВП у III та IV кварталах, за даними опитаних Bloomberg економістів, становить 2,3% та 1,7%. Конкуренція за працівників між військовими та цивільними секторами, а також скорочення робочої сили через від’їзд противників війни і рекрутування, призвели до нестачі 2 млн працівників.

У червні спостерігалося значне падіння активності: промисловість зросла на 4,6% після 9,1% у травні, оптова торгівля — на 1,8% після 11,1%, будівництво — на 1,2% після 7%, а сільське господарство впало на 0,3%.

Нагадаємо, Reuters: Гарріс випереджає Трампа вже на 5% на виборах президента США

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків
Російська Федерація не приховує того, що долучає до своїх навчань у Чорному морі військову техніку. Зокрема йдеться про понад 50 військових бойових літаків.
Росія перекидає свої ракетні комплекси "Іскандер" до кордону з Україною Росія перекидає свої ракетні комплекси "Іскандер" до кордону з Україною
У Воронезькій області, яка межує з Україною, помітили колону з оперативно-тактичними ракетними комплексами "Іскандер".
Loading...
Load next