Туреччина подає заявку на вступ до BRICS

Туреччина подає заявку на вступ до BRICS

Туреччина офіційно подала заявку на вступ до групи країн BRICS, яка об’єднує ринки, що розвиваються, оскільки прагне посилити свій глобальний вплив і налагодити нові зв’язки за межами своїх традиційних західних союзників.

Про це пише Bloomberg.

За даними джерел агентства, Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС кілька місяців тому на тлі розчарування відсутністю прогресу в її багаторічній спробі приєднатися до Європейського Союзу.

Ця заявка також частково є результатом розбіжностей з іншими членами НАТО після того, як Туреччина підтримувала тісні зв’язки з Росією після її вторгнення в Україну, додали джерела.

Міністерство закордонних справ і адміністрація президента Туреччини відмовилися від коментарів.

На думку джерел Bloomberg, адміністрація Реджепа Таїпа Ердогана вважає, що «геополітичний центр ваги зміщується від розвинених економік».

За їхніми словами, новий дипломатичний поштовх країни відображає її прагнення розвивати зв’язки з усіма сторонами в багатополярному світі, водночас виконуючи свої зобов’язання як ключового члена Організації Північноатлантичного договору.

До групи BRICS (БРІКС), названої на честь Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки, входять деякі з найбільших країн з економікою, що розвивається. На початку цього року вона поповнилася чотирма новими членами: Іраном, Об’єднаними Арабськими Еміратами, Ефіопією та Єгиптом.

Подальше розширення групи може бути обговорено під час саміту в російській Казані 22−24 жовтня. Малайзія, Таїланд і близький союзник Туреччини Азербайджан є серед інших країн, які прагнуть приєднатися до групи.

Нагадаємо, ДБР повідомило про підозру трьом спільникам нардепа, який втік з України до Молдови

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next