Україна щороку втрачає $11,2 мільярда через заміновані території

Україна щороку втрачає $11,2 мільярда через заміновані території

Через заміновані території Україна щорічно втрачає 11,2 мільярда доларів, що становить 5,6% ВВП країни у 2021 році.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки України за результатами дослідження спільно з Tony Blair Institute.

Збитки України через міни та інші вибухонебезпечні предмети становлять 11,2 мільярда доларів щорічно. Це еквівалентно 5,6% ВВП України у 2021 році. Найбільші втрати — через скорочення експорту агропродукції та зменшення надходжень місцевих податків, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що понад 20% регіонального ВВП через заміновані території втратили Чернігівська, Сумська, Миколаївська та Харківська області. Загалом місцева влада недоотримує понад 1,1 мільярда доларів місцевих податків.

Зараз в системі Prozorro оголошено 10 аукціонів на закупівлю послуг із розмінування земель сільськогосподарського призначення. Загальна площа земель, які планується розмінувати — понад 3 700 га. Ми очікуємо, що у найближчі два тижні аукціони успішно будуть завершені і підписані перші договори з операторами протимінної діяльності, — нагадала перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За оцінкою Світового банку, для розмінування всієї території України знадобиться майже 35 мільярдів доларів. У звіті Tony Blair Institute наголошується, що ці кошти Україна змогла б компенсувати менше ніж за три з половиною роки після повного очищення земель.

Нагадаємо, Зеленський: росіяни скоїли щонайменше 137 тисяч воєнних злочинів проти України та українців

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
В Запорізькій області окупанти захопили та замінували територію лікарні В Запорізькій області окупанти захопили та замінували територію лікарні
Медперсоналу та пацієнтам заборонили повертатися до закладу.
На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків
Російська Федерація не приховує того, що долучає до своїх навчань у Чорному морі військову техніку. Зокрема йдеться про понад 50 військових бойових літаків.
Loading...
Load next