У тендерах Коаліції дронів зможуть взяти участь українські компанії - Міноборони

У тендерах Коаліції дронів зможуть взяти участь українські компанії - Міноборони

Українські виробники безпілотних технологій вперше зможуть взяти участь у тендерах Коаліції дронів у межах Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”).

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Тендери включатимуть два лоти: на виробництво вдосконалених FPV-дронів та дронів-перехоплювачів. Взяти участь у цих тендерах вперше запрошуються українські компанії, що є важливим кроком для підтримки вітчизняного виробництва.

Для участі у тендері виробникам необхідно зареєструватися на сайті Міністерства оборони Великої Британії та подати свої заявки. Пропозиції щодо FPV-дронів приймаються до 14 жовтня, а для дронів-перехоплювачів – до 11 листопада.

У Міноборони зауважили, що усі подані заявки будуть розглянуті членами Коаліції дронів, після чого оберуть переможців.

Компанії, що переможуть у тендерах, отримають замовлення на виробництво безпілотників для подальшого тестування та оцінки. У разі успішних результатів тестувань планується масштабне замовлення FPV-дронів від компаній-переможців.

За словами заступниці міністра оборони України із питань цифровізації Катерини Черногоренко, мета цієї коаліції – забезпечити промислове виробництво FPV-дронів, щоб створити технологічну перевагу над ворогом на довгострокову перспективу.

Важливо не лише масштабувати виробництво на Заході, але й підтримати українські компанії, які здатні виробляти таку техніку. Тому ми вперше залучаємо вітчизняних виробників до участі у тендерах, - зауважила Черногоренко.

В ефірі телемарафону "Єдині новини" Черногоренко також заявила, що Сили оборони оцінюватимуть на фронті ефективність дронів українських виробників, які пройдуть до фіналу у тендерах від Коаліції дронів.

Дрони, які пройдуть до фіналу відбору, проходитимуть обов'язкове тестування в Україні, щоб саме Сили оборони оцінили їхню ефективність, їхні тактичні характеристики, і згодом оцінити ці характеристики саме на полі бою. Також оцінку будуть проводити міністерства оборони країн, які зробили фінансовий внесок у коаліцію дронів, але безпосередньою підставою для того, щоб відібрати або не відібрати виробника, будуть саме результати тестування в Україні, - підкреслила заступниця міністра оборони.

Черногоренко закликала українських виробників БпЛА долучатися до проєкту і зауважила, що незабаром Міноборони опублікує роз'яснення на сайті щодо деталей участі у тендері. Вона нагадала, що серія тендерів передбачає два лоти - на виробництво вдосконалених FPV-дронів та дронів-перехоплювачів. Пропозиції щодо FPV-дронів приймаються до 14 жовтня, а для дронів-перехоплювачів - до 11 листопада.

У Міноборони нагадали, що Коаліція дронів була створена у лютому 2024 року під час 19-ї зустрічі у форматі “Рамштайн”. Ініціатива запропонована Латвією та координується разом з Великою Британією.

До складу Коаліції входять 16 країн-партнерів, які вже постачають Україні дрони. На акумульовані кошти у розмірі €50 мільйонів планується закупівля ще 20-30 тисяч дронів.

Українські компанії вперше матимуть унікальну можливість долучитися до цього процесу і зробити свій внесок у забезпечення технологічної переваги на полі бою.

Нагадаємо, Мер Одеси Труханов заперечив наявність у нього російського паспорта

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next