На президента Польщі подали в суд за неповагу до громадян

На президента Польщі подали в суд за неповагу до громадян

Польська громадська організація «Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки» подала в суд на президента країни Анджея Дуду, бо той нібито назвав «свинями» поляків, які дивилися фільм Аґнешки Голланд «Зелений кордон».

Про це пишуть польські видання Fakt і TVN24 з посиланням на заяву самої громадської організації.

Слова, за які Дуду хочуть притягти до відповідальності, пролунали в етері програми «Гість новин» іще 20 вересня 2023 року.

Тоді польський президент казав, що «засмучений» тим, що знімають фільм «Зелений кордон», який нібито «сильно очорнює польських офіцерів» і «показує їх мало не садистами».

Через той факт, що пані Голланд (режисерка фільму — ред.) показує польських офіцерів […] у такий спосіб, мене не дивує, що офіцери Прикордонної служби, які бачили фільм, використовували гасло, знайоме нам з часів нацистської окупації, коли в наших кінотеатрах показували нацистські пропагандистські фільми: “У кінотеатрі сидять тільки свині”, — сказав тоді Дуда.

Пізніше він пояснював, що ці слова були не його заявою, а цитатою:

Я чітко і ясно сказав, що я цитую. Я сказав, що цитую заяву представників Прикордонної служби, які подивилися фільм і зробили про нього заяви в ЗМІ.

Однак Варшавський окружний суд усе ж призначив дату першого засідання у судовому процесі проти Дуди, яке відбудеться 24 жовтня 2025 року о 10 ранку. Президентський термін Дуди на той час уже завершиться. Слухання можна буде подивитися дистанційно кожному охочому.

У самій громадській організації заявили, що «знайшли легальний шлях і змогли обійти імунітет» президента, через який подати в суд на нього нібито було б неможливо.

Нагадаємо, Іран вимагає скликати Радбез ООН після вбивства лідера «Хезболли»

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
У справі ексголови "Укравтодору" Новака у Польщі затримали громадянку України У справі ексголови "Укравтодору" Новака у Польщі затримали громадянку України
Польські спецслужби затримали українку у справі колишнього очільника "Укравтодору" Славоміра Новака. Українську фігурантку справи звинувачують у відмиванні коштів.
Loading...
Load next