Україна може зняти заборону на експорт зброї

Україна може зняти заборону на експорт зброї

Україна планує скасувати заборону на експорт дронів, адже ресурсів держави не вистачає на покриття всіх військових потреб у безпілотниках.

Про це повідомляє Financial Times.

Українській армії терміново потрібні дрони для повітряної розвідки, захисту та атак на великій відстані. Однак обмежені державні ресурси не дозволяють покривати всі військові потреби, тому компанії-виробники дронів шукають можливість продавати свою продукцію за кордон, щоб заробити кошти для виробництва нових дронів для армії, ‒ йдеться у повідомленні.

За словами Олександра Маріковського, голови підкомітету Верховної Ради з економічних питань, експорт дронів може принести Україні до $20 млрд доходу — "саме ті гроші, яких нам не вистачає".

Після початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році Україна заборонила експорт військових товарів, щоб забезпечити свою армію всіма необхідними ресурсами. Проте держава не має фінансових можливостей купувати всі доступні дрони та інвестувати в їх розробку. Дозвіл на експорт надлишкової продукції розглядається як спосіб залучити інвесторів.

Водночас Росія значно збільшила виробництво озброєння, і українські учасники галузі оцінюють перевагу Росії у дронах на полі бою у співвідношенні від 5 до 10 до 1.

Дмитро Хасапов, керівник компанії Ukrspecsystems, одного з найбільших виробників безпілотних літальних апаратів (БПЛА), заявив, що українським військовим "катастрофічно не вистачає дронів".

Цьогорічний державний бюджет України на озброєння становить лише $6 млрд, з яких близько третини передбачено на закупівлю дронів — набагато менше, ніж потрібно для задоволення потреб фронту.

Для українських виробників основними замовниками залишаються держава та благодійні фонди, які збирають приватні кошти для військових потреб. Це часто означає короткострокові або затримані контракти та відсутність довгострокових гарантій для інвестування у розробку та випробування дорогих компонентів.

Деякі українські компанії, такі як Ukrspecsystems, почали виробляти свої продукти в Польщі, щоб обійти експортні обмеження. Маріковський зазначив, що ця тенденція може призвести до відтоку талантів і зменшення податкових надходжень, що робить питання про скасування заборони ще більш актуальним.

Компанія Roboneers, яка виробляє дрони, системи електронного глушіння та вантажні транспортні засоби для фронтових військ, повідомила, що виграє державні тендери за ціною, яка лише покриває виробничі витрати. Найбільшою проблемою для кожної української компанії залишається дослідження та розробка нових технологій, ‒ зазначають у виданні.

Очікується, що скасування заборони на експорт допоможе тому, що західні партнери почнуть надавати фінансову підтримку українським виробникам. Деякі країни вже пообіцяли виділити кошти на закупівлю дронів для української армії, але ці програми ще на початковому етапі.

Нагадаємо, Публічні кошти від держави: хто з впливових осіб отримує мільйони гривень

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Помер поранений напередодні боєць. На Донбасі зберігається «тиша» – штаб ООС Помер поранений напередодні боєць. На Донбасі зберігається «тиша» – штаб ООС
За минулу та з початку поточної доби порушень режиму припинення вогню на Донбасі не зафіксовано.
На Донбасі двоє військових підірвалися на міні На Донбасі двоє військових підірвалися на міні
Завдяки зусиллям наших воїнів рубежі українських підрозділів залишилися незмінними.
З боку збройних формувань РФ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню, є загиблий - ООС З боку збройних формувань РФ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню, є загиблий - ООС
Військовослужбовці Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.
Loading...
Load next