ХАМАС намагався переконати Іран і «Хезболлу» долучитися до нападу на Ізраїль торік - NYT

ХАМАС намагався переконати Іран і «Хезболлу» долучитися до нападу на Ізраїль торік - NYT

Лідер ХАМАСу Ях'я Сінвар намагався переконати своїх союзників Іран і «Хезболлу» долучитися до атаки терористичного угрупування на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

Про це повідомляє The New York Times після ознайомлення з протоколами десяти зустрічей вищого керівництва ХАМАСу, які були вилучені ізраїльськими військовими.

Загалом протоколи містить 30 сторінок з раніше нерозголошеними подробицями, зокрема, про підготовку до його нападу на Ізраїль.

Спочатку ХАМАС планував здійснити атаку на Ізраїль восени 2022 року. Проте терористичне угруповання відкладало виконання плану, намагаючись переконати Іран і «Хезболлу» взяти в ньому участь.

Вже у липні 2023 року ХАМАС направив свого високопосадовця до Лівану, де він зустрівся з високопоставленим іранським командиром і попросив допомоги з ударами по чутливих ізраїльських об’єктах на початку атаки.

Старший іранський командир відповів ХАМАСу, що Іран і «Хезболла» підтримують план, але їм потрібно більше часу для підготовки.  Хоча ХАМАС був упевнений у загальній підтримці своїх союзників, дійшов висновку, що, можливо, йому доведеться продовжувати без їхньої повної участі — частково, щоб не дати Ізраїлю розгорнути нову передову систему протиповітряної оборони до того, як відбудеться напад.

На рішення напасти на Ізраїль також вплинуло, серед іншого, бажання ХАМАСу перешкодити зусиллям з нормалізації відносин між Ізраїлем і Саудівською Аравією.

Також стало відомо, що ХАМАС навмисно уникав серйозних протистоянь з Ізраїлем протягом двох років, починаючи з 2021 року, щоб максимально збільшити несподіваність нападу 7 жовтня.

На думку лідерів угрупування, вони «повинні були переконати ворога, що ХАМАС у секторі Гази хоче спокою».

Нагадаємо, Туреччина ввела мита на стальну продукцію з Росії

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
З боку збройних формувань РФ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню, є загиблий - ООС З боку збройних формувань РФ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню, є загиблий - ООС
Військовослужбовці Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.
Помер поранений напередодні боєць. На Донбасі зберігається «тиша» – штаб ООС Помер поранений напередодні боєць. На Донбасі зберігається «тиша» – штаб ООС
За минулу та з початку поточної доби порушень режиму припинення вогню на Донбасі не зафіксовано.
Loading...
Load next